OKUR OLMAK…
Altmış yıllık bir okurum. Bu süreçte binlerce yapıt okudum. Hala da okumaya çalışıyorum. O kadar çok okunacak kitap var ki! Ne okursan oku, kendini asla yeterli göremiyorsun. Antik çağların filozofları şöyle demişler. “Bildiğim bir şey varsa, hiç bir şey bilmediğimdir.” Ne kadar yalın ve anlamlı bir betimleme değil mi? Bazı zamanlar kendime soruyorum. Acaba bildiklerimiz doğru mu? Şu anda elimde Turgay Mutlu’nun “Belleklerde Yaşayan Ahiler” isimli kitabı var. Yazar, romancı Erol Toy’la ilgili bir röportaj yapmış. Bu görüşmede yazarımız Erol Toy’a bir soru yöneltmiş.
Soru:”Yarin yanağından gayri her şey ortaktır” sözü kime aittir? Bendeniz bu deyimi ilk kez Ozan Nazım Hikmet’in şiirinde okumuştum. Daha sonra Şeyh Bedrettin’in yapıtını okurken gördüm. Bu sözün ona ait olduğunu sanıyordum. Erol Toy, soruya şu yanıtı vermiş. Bu sözü Şeyh Bedrettin’in söylediği, söylenir ama bu doğru değildir. Bunu Aydın Ulu Cami minaresindeki şerefeden Börklüce Mustafa söylemiştir.
Kitaptaki bir bölüm daha var, dikkatimi çeken. O’da Ankara Çubuktaki Yıldırım Beyazıt-Timur Savaşı (1402). Bu savaşta Ahiler Timur’un yanında yer almışlar. Savaştan sonra Osmanlı Devleti 11 yıllık bir fetret dönemi yaşadı. Osmanlı baskısından kurtulmak isteyen Ahiler yurdun değişik yerlerine dağıldılar. Ahilerin bir kısmı da Menteşe ile Aydın Beyliğine sığındılar. Kitaba adını veren Ahilik nedir? Bakınız Ahi Evran “Ahilik” nasıl tanımlanmış. “Ahilik bir insan bilimidir. Ahi, her şeyde, her ortamda ve her çağda denge ve düzen tutturandır. Dağıtan değil, toparlayandır. Yıkan değil, yapan ve ahret dengesini tutturandır. Ülke ve ülkelerin varlığına karlılıklar, mutluluklar sağlayandır.”
Bu kitabı okurken şunun ayrımına bir kez daha vardım. O da şu ki bildiğimi sandığım, ya da yanlış ve eksik bildiğim ne kadar çok şey varmış! Kitabı tüm okurlara salık veriyorum.
Kaynak: Belleklerde Yaşayan Ahiler Turgay Mutlu-Sayfa:10, 222, 229