KÖY ENSTİTÜLERİNİN YİĞİT EVLATLARI...
ADD Silifke Şubesi, kentimizde 13 Kasım 1995’te kuruldu. Bu hesaba göre, 25 yılı geride bıraktık. ADD’nin bir üyesi olarak şubemizin 25 yılı geride bırakmasına tanık olmak, naçizane büyük bir bahtiyarlıktır. Başlangıçta hiçbir şeyimiz yoktu, üyelerimiz ve dostlarımızın sayesinde bir dernekte olması gereken tüm gereçlerimiz imece ile sağlandı. Bunda Sekalı arkadaşlarımızla birlikte, Köy Enstitülü değerli öğretmenlerimizin çok büyük katkısı olmuştur. 2000 yılında şube binamızı, Atatürk’ün bankası İş Bankası kredisiyle(36 ay vadeli) aldık. Şubemizin bir mekana sahip olması, sanırım tüm üyelerimizi ve dostlarımızı mutlu etmiştir. Çalışma programı gereğince, etkinliklere ağırlık verdik, ilk etkinliklerden birisi, Uğur Mumcu-Bağımsızlık, Demokrasi, Aydınlanma ve Adalet Şehitlerini anma programını yapmak olmuştur. Nisan ayı geldiğinde 17 Nisan Köy Enstitülerini anma programı düzenledik. Programı, gündüz söyleşi, geceliğinde müzikli yemek olarak yerine getirdik. Köy Enstitüleri anma etkinliğinin iki gözde insanı vardı. Birincisi Köy Enstitüleri anma programlarının değişmez konuşmacısı rahmetli Muzaffer Ünal’dı.(D:1933-Ö: 3 Kasım 2020)
İkincisi ise Abdurrahman Andaç (D: 1934-Ö: 5 Mart 2021)’dır. Yıllarca sınıf öğretmenliği yapmasına karşın, Köy Enstitüleri’ndeki bilgi, birikim ve hevesi ile 7 yıl da Atatürk Orta Okulu’nda müzik öğretmenliği yapmış. Köy Enstitü gecelerinde çok güzel türküler, şarkılar okurdu. İlerlemiş yaşına rağmen müzik onu genç tutmuştu. Genellikle sabahları derneğe giderken Gül Bakkal’a uğrar, gazeteleri alırken, Abdurrahman hocamda bakkala ekmek almaya gelirdi. Ayakta laflardık değerli hocamla. Abdurrahman Andaç 1934 yılında Mayıs ayında Çatak köyünde doğmuştur. Çatak Köyü (Mah.) dağ köyleri içinde okuyanı, yazanı, bürokratı en çok olan köylerden biriydi. Hocam da Çataklı olmakla gurur duyardı. Yayladan döndüğünde, “Hocam, bu yaz da yayladın. Allah gelecek yaza da nasip etsin.” Derdim. İnşallah diye, karşılık verirdi. Değerli hocam özgeçmişinin son bölümünde şöyle yazmış. “Ben şu kanaatteyim. Eğer Köy Enstitüleri 10 veya 15 yıl daha devam etse idi, bugün Türkiye Cumhuriyeti’nde yönetim sıkıntısı diye bir boşluk bulunmayacaktı. Bu konuda bu okul hakkında daha çok söylenecek çok şeyler var ama sayfalar buna yetmez. İngiltere Başkanı’nın İsmet İnönü’ye hitaben “Eğer bir siyaset okulu olsa senin okulunda okurdum.” Diyerek ona hayranlığını belirttiği gibi ben de diyorum ki çocuk olsam yıllarca Köy Enstitüsü gibi okulda ömür boyu öğrencilik yapmak isterdim.” (19.11.2002)
Abdurrahman Andaç hocamız 5 Mart 2021 Cuma günü aramızdan ayrıldı. 6 Mart 2021 Cumartesi günü Demircili Mahallesi(Köyü) mezarlığına defnedildi. Köy Enstitülerinin bir yiğit evladını, yetenekli, ilkeli güzel bir insanı yitirdik. Başta Abdurrahman Andaç öğretmenimiz olmak üzere, aramızdan ayrılan tüm Köy Enstitülü öğretmenleri rahmet ve saygıyla anıyoruz. Yıldızlar yoldaşı olsun.
Kaynak: Taşelinden Köy Enstitülerine-Yüksel Bütün 2004 Sayfa: 69