COVİT-19 SALGININ İNSAN HAYATINDA YARATTIĞI DEĞİŞİKLİKLER
Bütün dünyayı etkileyen koronavirüs salgını, iş hayatındaki önemli değişimlere neden oldu. Bazı sektörler bu süreçten olumsuz etkilenirken, teknoloji ve gıda gibi sektörlerde hızlı bir büyüme trendi görüldü.
COVID-19 salgını, dijital ödemeler, tele sağlık hizmetleri gibi birçok teknoloji trendini hızlandırdı. Bu teknolojiler, işletmelerin açık kalmasına yardımcı olurken, salgının yayılmasını azaltmaya yardımcı da olmaktadır.
1-Toplantıların Online Yapılması
Pandemi süreciyle birlikte Odalar, firmalar uzaktan çalışma yöntemine geçti. Haliyle toplantılar da online olarak yapılmaya başlandı. Bu süreçte öne çıkan zoom, toplantıların vazgeçilmezi oldu. Ancak uygulamaya olan yoğun talep, gizlilik sorunları ve teknik destek problemleri gibi sorunlar baş gösterdi.
Diğer taraftan, birçok insan evden çalışma düzenine geçtiği için sanal ofis hizmetleri de oldukça önem kazandı. Kurumsal firmalar ve girişimciler artık ofis kiralama yerine, sanal ofis hizmetlerinden yararlanmayı tercih etmeye başladılar.
Salgın sonrasında da uzaktan çalışma daha yaygın hale gelirse, işverenler kira maliyetlerini düşürmeye ve daha ucuz işgücü maliyetleri olan bölgelerden insanları işe almaya karar verebilirler.
E-Ticaret yaygınlaşması
Pandemi sürecinde yıldızı parlayan sektörlerin başında e-ticaret geliyor. Hızla büyüyen online ticaret beraberinde birçok iş fırsatlarını da getiriyor. Özellikle temassız teslimat hizmeti veren uygulamalar tercih sebebi.
Covit-19 nedeni ile işini kaybedecek olanlar oldukça fazla olacaktır. Bu süreçte işini dijitalleştirmek isteyenler Elektronik ticaret sektörünün sunmuş olduğu fırsatlardan faydalanabileceklerdir.
2002 sonlarında yaşanan Sars salgını Çin’de hem işletmeden işletmeye hemde işletmeden tüketiciye çevrimiçi Pazar platformlarında muazzam bir büyüme göstermiştir.
Benzer şekilde, COVID-19, çevrimiçi alışverişi tüm dünyada sahip olunması gereken bir şeyden, olması gereken bir hale dönüştürdü. Artık pek çok süper markete internet üzerinden sipariş verebiliyoruz. Ancak online alışverişin sağlam bir lojistik sistemi tarafından desteklenmesi gerekir.
Ülkemizde, pek çok kargo virüs korumalı olmadığı için risk taşımaktadır.
Birçok dünya ülkesi, malların bir kişinin elinden değil, belirlenen bir yerden alınıp bırakıldığı temassız teslimat hizmeti başlatmıştır. Çin’de ise e-ticaret devleri robot teslimatlarının gelişimini hızlandırmıştır.
Online ve temassız ödeme yöntemleri yaygınlaşıyor
Pandemi sürecinde nakit paranın virüsü taşıyabileceği endişesiyle temassız kartlar ve dijital ödeme yöntemleri oldukça popüler hale gelmiştir.
Çin, ABD ve Güney Kore’deki merkez bankaları, banknotların dolaşıma girmeden önce temiz olmasını sağlamak için çeşitli önlemler almıştır. Dijital ödemelerin yaygınlaşması aynı zamanda internetin yaygınlaşmasına ve paranın dijitalleşmesine neden olacaktır.