AKKUYU NGS(AKKUYU NÜKLEER GÜÇ SANATRALİ)NDEN İZLENİMLER
Türkiye’nin sembol bir projesi olan, Akkuyu NGS (Nükleer Güç Santrali)ni Odamız Heyeti ile ziyaret ettik.
Türkiye’nin bir ilki olan nükleer güç santrali, istikrarlı elektrik enerjisi kaynağı olacak, ülkenin ve bölgenin sosyo-ekonomik kalkınmasına çok büyük katkıda bulunacaktır.
Ayrıca Akkuyu NGS yapımı projesinin gerçekleştirilmesi, ülke için yeni bir sektör olan nükleer sektörün kuruluşunun ve gelişiminin başlangıcı olacaktır. Ülkemiz, uzun yıllardır gelişim gösteren bu sektörde birikmiş deneyimi ve teknolojileri alma fırsatına kavuşacaktır.
Gördük ki, Nükleer santral inşası, ekonomik büyüme ve yeni istihdam alanları oluşması için gereken koşulları sağlayacaktır. Nükleer santral yapımındaki bir pozisyon, yan sektörlerde 10’dan fazla pozisyon yaratmaktadır. Nükleer enerjinin gelişimi, bilimsel araştırmaların, üretim hacimlerinin ve ileri teknoloji ürünleri ihracatının artmasını sağlamaktadır.
Bölgemizde, uzun vadeli binlerce kişilik ek istihdam yaratılacak, bölgenin altyapısı, ticaret ve otelcilik, bilim, tıp, mühendislik ve tarımın gelişmesine katkı sağlayacaktır. Bununla birlikte, yaşam alanları, oteller, mağazalar, okul ve anaokulları, sağlık kuruluşları, bankalar, kültür ve spor tesisleri kurulacaktır.
Santralin işletmeye geçmesi ile altyapının geliştirilmesi, yeni istihdam alanlarının yaratılması ve bölge halkının ödeme gücünün artmasıyla birlikte bölgemiz, yerel üretimin, hizmet sektörünün, otelciliğin gelişmesi için ek ivme kazanacak ve hem sürekli yaşama hem de turist akını bakımından çok daha çekici hale gelecektir.
Türkiye’de elektrik enerjisine talep artmakta ve nükleer enerji üretimi bir ihtiyaç haline gelmektedir. Eğer Akkuyu NGS 10 yıl önce inşa edilmiş olsaydı, Türkiye gaz alımında 14 milyar dolara kadar tasarruf etmiş olacaktı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın hesaplamalarına göre, Akkuyu NGS bugün hizmete girmiş olsaydı, tek başına İstanbul gibi 15 milyon nüfuslu büyük bir kentin elektrik enerjisini karşılardı.
Bunu dikkate aldığımızda, yetkililerin açıklamalarından anlaşılacağı üzere, bölgenin mevcut gelişme koşullarında yapılan ön hesaplamalara göre toplamda yaklaşık 630 milyon dolar seviyesinde sosyo-ekonomik etkiden söz edilmektedir.