Okuyana Sınır Yok
Roman kahramanları
Çalışana sınır yok desek daha anlamlı olur her halde…
Elimizden ne gelir ki, devlet bir şey yapmıyor, yönetenler halkı düşünmüyor gibi beklentilerle dolu serzenişlerimiz olmuştur ya da duymuşuzdur. Beklentilerimiz karşılanmadığı için hayal kırıklığı yaşadığımızı hepimiz biliyoruz.
Şikâyet ruhlu bir yanımızın kuvvetli olduğu bir yaşamda, biz de varız diyen öğretmen ve öğrenciler; yaşamı harekete geçiren bir girişimle ümidimiz oluveriyorlar.
Hayatı kendi iradeleri ile zenginleştirenler, çoğaltanlar var. Bunların ismi çok da duyulmaz. Gençlerimizle beraber, öğretmenleri yaptıkları ile geleceğimizi aydınlatacak, ufkumuzu açacak cinsten bir projenin hem fikir sahibi, hem hayata geçireni hem de kahramanı oluyorlar.
Kitap okuma alışkanlığı çok düşük bir toplumda lise öğrencileri hocaları ile beraber roman okuyorlar, o romanı tartışıyorlar, romandan anladıkları ve algıladıklarını kendi yaşamına nasıl yansıdığını ifade ediyorlar. Ve bunu kitap haline getiriyorlar. Üçüncü kitaplarını yazdılar.
Lise öğrencileri okurken yazmaya başlıyor, yazarlık mesleğinin kapılarını aralıyorlar.
Bir de o roman kahramanlarının ruhen ve bedenen elbiselerini giyinerek, o roman kahramanına bürünerek o roman kahramanını oynuyor arkadaşlarına anlatıyorlar. Yani bir grup öğrenci okudukları anladıkları, öğrendikleri ve htikleri ile roman kahramanını kitaptan çıkarıp hayatımıza sokuyorlar.
Çok boyutlu bir okuma.
Bunu kim yapıyor?
Yeşilovacık Çok Programlı Anadolu Lisesi ve Öğrencileri, kahramanların elbiselerini kendi ceplerinden hocaları ve öğrencileri kendi elleri ile hazırlıyorlar.
Yaşam, yazar ile romana girerken öğrenci ve öğretmenlerle beraber bir aydınlatma aracı olarak aramıza dönüyor.
Reşat Nuri Güntekin’inin ünlü romanı Çalıkuşu’ndan Feride çıkmış, eğitimde fedakârlığı, yazarı Reşat Nuri Güntekin’i anlatıyor.
Yine Çalıkuşu kitabından Kamuran aramıza onlarla beraber katılıyor.
Tolganay-Cengiz Aymatov’un kaleminden Toprak ana kitabından bizlere tarihin derinliklerinden katılıyor.
Gergor Samsa Franz Kafka’nın Dönüşüm kitabından yaşamın farklı bir boyutu ile kendini anlatıyor.
Kahramanlar;
Jane Austen Aşk Ve Gurur kitabından jane ve Bay Darcy aşk, mantık, erdem ve bunların mücadelesi, ödenen bedelleri ile hayatımıza bizden yansımaları daha kolay ifade edebileceğimiz hayatları anlatarak aramıza giriyorlar.
Suç ve ceza Raskolnikov ile Dostoyevski vahşi kapitalizme ilk hançeri saplarken yaşanan olaylarla belki de yüz elli yıl önceden uyandırma mesajları yolluyordu.
Çok etkilendim.
Bir kitabı okuma, anlatma, dinleme, canlandırma; içselleştirmek için muhteşem bir yöntem.
Bence lise, bu etkinlikleri ortaokullara ve ailelere yönelik de oynamalılar. Bilsinler Yeşilovacık Çok Programlı Lisesi ne kadar kaliteli projelere imza atıyor. Bilsinler ki bu kalitede bir lise evlerinin önünde dururken Mahalleden göçmeye gerek yok.
Başta Edebiyat Hocamız Meryem Divrik’i arkadaşları ve öğrencilerini canı gönülden kutluyorum.
Geleceğin düşünen, yazan insanlarını bugünden arayan, bulan ve onlarla beraber yaşam olan, ümit olan hocalarımız eminin uygarlığımızın daha kaliteli derin ve etkileyici gelişmesi için köşe taşları olacaktır.
Zaman zaman arkadaşlarla birlikte kitap okuyup tartışan birisi olarak, bu projenin anlamına yürekten vakıf olan bir ruhla onlarla bu girişimi paylaşmak istedim.
Bir gün hayat kitabının kahramanları olacak öğretmen ve öğrencilerimizi toplumumuzun kutup yıldızları gibi görüyorum.
Hayattan hep şikâyet eden, olumsuz konuşan insanlarına rağmen İyi ki varsınız.