19 MAYIS KUTLAMALARI
Yıllar önce Mümtaz Soysal hocam Milliyet Gazetesindeki köşesinde19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı standart kutlamalarını eleştiren bir yazı yazmıştı. Bir de önerisi vardı.
Kutlamaları resmi aynı tip etkinlikler yerine gençleri bilim teknoloji, sanat etkinlikleri, Kurtuluş savaşının amacı, varoluşu ve ülkemizin daha gelişmiş hale nasıl getiririz? Düşüncesinin ve manasının anlaşılmasına yönelik etkinliklerle kutlasak demişti.
O zaman tam da düşündüğüm gibi demiştim.
19 Mayıs 1919’da Samsun; Kurtuluş savaşı ve ülkenin yeniden kuruluşu yürüyüşünün başladığı yer. Yani sonsuza kadar devam edecek bir yürüyüş.
Atatürk’ü, kurtuluş harekatını, Cumhuriyetin kuruluşunu ve tam bağımsızlık ülküsünü anlayabilmek için bu yürüyüşü zenginleştirmemiz gerekmiyor mu?
Kuru kuruya kutlamak sadece bir yasak savma olmuyor mu?
Bunun için gençlerimize gençlik çağına girdiği andan itibaren sahip çıkmalıyız.
Nasıl mı?
Mesela her meslek sahibi insan, Lise ve üniversite çağında bir gence danışmanlık yapabilir. Onu daha okuldayken iş hayatı ile buluşturabilir.
Bunu odalar, belediyeler, sivil toplum örgütleri, şirketler işin ucundan tutarak gençlerle hayatı kaynaştırabilir.
Bu konuda İSTSİDER( İstanbul, Silifke Kültür ve Dayanışma Derneği) muhteşem bir ortam hazırlıyor.
Üniversitedeki Silifkeli gençlere İstanbul’da ev sahipliği, rehberlik ve danışmanlık yapıyor. Onlara güçlerinin yettiğince burs staj gibi imkanlara aracılık yapıyor.
Gençleri daha hayatın başında daha bilinçli tercihler yapabilmeleri için toplantılar, fuar ve yemekler düzenliyor. Hatta kariyer günleri ile gençliğe çok önemli bir çıkış yolu gösterdiler.
Onların sorularına cevap bulabileceği ortamlar hazırlıyor.
Bu etkinliklerin muhteşem sonuçları olacak.
Bu etkinlikleri ve benzerlerini Ticaret ve Sanayi Odamız, Odalarımız, Belediyemiz de farklı projelerle zenginleştirerek gençlerimizin hayatında rol almalılar.
Üniversite mezunu meslek sahibi arkadaşlarımız gençlere danışmanlık yapabilir. En basiti bir üniversiteli gençle kahvaltı yapmak, onun hayatını paylaşmak eminim o gence çok faklı pencereler açar.
Meslek seçimi, iş hayatı ile erken buluşma, iş ortamlarını tanıma gibi etkinlikler gençlerin geleceğe daha güvenli bakmalarını sağlayacaktır.
Özellikle gençlerle iş hayatını buluşturacak sempozyum, panel, fuar, konferans gençlerin projelerinin sergileneceği panayırlar düzenlenebilir.
Ayrıca onların kendi özgüvenlerini geliştirecek etkinliklerle aynı zamanda tam bağımsız Türkiye vatandaşlığının da temelini atmış oluruz.
Onların sanatsal projeleri, bilim ve teknoloji, iş, sosyal projeler olmak üzere hayata ait fikirlerini somutlaştıracak etkinliklerle aynı zamanda onların hayatını tamamlamış oluruz. Hem onlara gerçekten güvendiğimizi de gösteririz.
Ödüller, plaketlerle onları motive edebiliriz.
Kuru kuruya kutlama ile nereye varabildik de bundan sonra nereye varacağız?