SİLİFKE YOĞURDU
Hikayenin başlangıcı böyledir, emektir yoğurt. Bir iki emek değil hem de, dibine kadar emek. Davarı erken salacaksın Toros Dağları’na ki sabahın çiğinden faydalansın hayvanlar. Güzel yayılım yapan hayvanlar sabahın 9-10’una kadar karnını doyurup gelecek ve gönlünce verecek, memelerine doldurduğu keçi sütlerini. KEÇİ SÜTÜ anne sütüne en yakın süt diyerek çok moda bugünlerde, eskilerin aksine. Bir zamanlarda derlerdi, kollestrol yapar, kalp-damar rahatsızlıklarına yol açar, aman uzak durun sütten, tereyağından. Niye yapsın, en temiz hayvandır keçi, başka bir hayvanın ağzının kokusunun değdiği otu, çalıyı, dalı dahi yemez. Böylesi bir hayvanın sütünden, ayranından, yağından zarar gelir mi?
Pandemi sürecinde daha bir revaçta oldu, keçi yoğurdu. Zaten kış dönemlerinde bulunmazken bir de talep patlaması yaşanınca, hak ettiği yere geldi BENce. Toros Dağları’nda el değmemiş otlar ve çalılardan beslenen keçilerin sütünden elde edilir, SİLİFKE YOĞURDU. Çoğusunun demesi aksine kokmaz keçi sütü ve bu sütten elde edilen yoğurt, kokanlar fabrikasyondur ve muhtemelen içerisinde katkı maddesi vardır. Keçi sütünden mayalanan yoğurt kabının üzerine temiz ince pamuklu bir bez konur ki, buharlaşan fazla suyunu çeksin diye. Ve en az 5-6 saat kadar bekleyip, iyice mayalanmış yoğurt, dalak gibi olur ve üzerindeki bezi de alındıktan sonra mis gibi olur. Süt pişirilirken kaymağı bir nebze alınmış olsa da yoğurdun yüzünde bir kaşık alımlık kadar kaymaklı kısmı vardır. Bu kaymaklı kısım çocuklar için bulunmaz bir lezzet ve sabah kahvaltıda dahi yenebilecek en güzel gıdadır.
Zengin mineral ve vitamin içeriğiyle yoğurt, probiyotik olup bağırsak sağlığına iyi gelmekte, obeziteyi, kalp-damar hastalıklarını önlemekte ve kansere karşı vücudu korumakta ve bünyesinde daha birçok fayda barındırmaktadır. Yoğurt faydaları dediğimizde daha çok detaylı bilgiler internet ortamında yer almaktadır. Velhasıl emektir yoğurt, soframıza gelen bir kase süt veya bir kaşık yoğurt sadece marketten alma kadar emek düşünmeyin. Evvelinde hayvanın bakımından, sağımından, sütün mandıralara taşınmasına kadar ve daha nice emek içerir. Ve hala Silifke yoğurdu yemediyseniz, denk geldiğiniz ilk fırsatta kesinlikle denemenizi tavsiye ederim. Fırsatınız olursa bir KARA ÇADIR da Yörük obasına varıp, ilk elden bir süt, yoğurt veya tereyağı yiyin ve bakın göreceksiniz ki, bugüne kadar yediklerinize hiç benzemeyecek. Hatta dahası, tatile tatil köylerine değil, KÖY TATİLİNE ne dersiniz? Ağlık içerisinde, doğayla ve duayla kalın.
KARA ÇADIRIN KARA EVLADI
KARAyolcu Orman Mühendisi