Aramıza genç bir kardeşimiz daha katıldı. Osman Demirel.Gümüşhane Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama Ve Araştırma Merkezi'nde görev yapmaktadır. Kardeşimiz, Silifke 1999 doğumlu. Sizleri ilk yazısı ile baş başa bırakıyor ve kendisine aramıza katıldığı için teşekkür ediyor, başarılı çalışmalar diliyoruz..
DEĞERSİZLEŞTİRİLMEYE ÇALIŞILAN ANA DİLİMİZ: TÜRKÇE
Neredesiniz kendilerine emanet bırakılmış gençlik?
(Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu)
Türkiye Cumhuriyeti, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan, Özbekistan, Kırgızistan gibi 7 bağımsız Türk devletinde resmi dil, 21 ülkede ise bölgesel dil ilan edilen ve 200.000.000 (Kaya ve Demirel, 2023) civarında konuşur sayısı bulunan Türkçe, tarihi en az 5.000 yıl geriye götüren uygarlık ve medeniyet dili olma hüviyetine sahiptir.
Zira, bu şartlar ele alındığında dünya medeniyetlerine tarih, kültür ve edebiyat aktarımında bulunmuş ana dilimizin sözde değersizleştirilmeye çalışılması akla ziyan bir durum olarak karşımıza çıkmakta…
Bir dili yabancı ve ikinci dil olarak öğrenmek isteyen bireylerin o dile ait özellikleri araştırmak amacıyla ilk başvurduğu yer olan arama motorlarında Türkçeye karşı bir engelleme çabasının olduğu görülmektedir.
Yabancı bir dilde yapılan herhangi bir aramada Türkçenin konuşur sayısı sadece Türkiye Türkçesinden ibaret gösterilmektedir.
Lakin, Türkiye Cumhuriyeti ve diğer Türk devletlerinin ekonomik ve diplomatik kalkınmasıyla bütün engellemelere rağmen Türkiye’de 2023 yılında 301.549 öğrenci Türkçe öğrenmektedir.
Bunun dışında Türkiye Cumhuriyeti Maarif Vakfı, TİKA, DİLMER ve TÖMER’ler, Yunus Emre Enstitüsü gibi kurumlar aracılığıyla 65 ülkede Türkçe öğretimi yapılmakta ve bu uygulamalar devletimiz tarafından desteklenmektedir.
Bu vesile ile ilgili internet sitelerinin Türkçeyi sadece Türkiye Türkçesinden (80 milyon) ibaret gösterme hüsranına bir an evvel son vermelerini diliyorum.
Kaynak
Kaya, M. ve Demirel, O. (2023). Türkçenin konuşur sayısı ve dünya dilleri arasındaki sıralamasının analizi. Aydın TÖMER Dil Dergisi, 8(2), 295-330.