BİRLİKTE İŞ GÖRMEK SANATTIR
Rahmetli Sabancı’yı bir televizyon programında dinlemiştim. ‘Ben ilkokul mezunuyum ama fabrikalarımda binlerce mühendis çalışıyor. Biz bir ekibiz birlikte Türkiye için güzel şeyler üretiyoruz’ demişti
Bu anlayış üretim ilişkisinin olduğu her yerde aynıdır. Yönetim bilimleri hocamızda sık sık “Yönetmek birlikte iş görme sanatıdır” derdi
Bunu sadece maddesel üretime indirgeyemeyiz. Hizmet üretiminde de bu aynıdır. İnsanların kabiliyetleri aynı değildir, fıtratları aynı değildir, düşünceleri aynı değildir…
Böylesine karmaşık bir yapıyı ahenkli bir şekilde üretime geçirmenin huzuru müthiş bir duygudur. Bu duyguyu sadece kendi gücünde sananlara diktatör diyoruz. Birazcık paylaşanlara, ‘yönetici’ diyoruz. Daha fazla paylaşıp ekip ruhunu tümden ekibine yansıtanlara ise ‘lider’ diyoruz.
Valiler bulundukları illerde, kaymakamlar bulundukları ilçelerde bürokrasinin devletin yöneticileridirler. Fakat her atama sonrası gelen-gidenler arasında dağlar kadar farkların olduğunu çok görmüşüzdür. İz bırakanlar lider olanlardır. Kahve muhabbetlerine konu olanların ise adını siz koyun!..
Her belediye binasında önceki dönem belediye başkanlarının isimlerinin olduğu kocaman kocaman panolar vardır. Kısaca seçildikleri dönemler yazılıdır. Peki, bunlardan kaçının kalıcı hizmetlerini, şehre katkılarını hatırlarsınız.
İleriyi görebilen günlük işlerin içerisinde boğulmadan kurduğu ahenkli ekibiyle çalışan başkanlar mutlaka gelecek için planlar yapabilmişlerdir. Her şeyi bilip istişare ve ekip ruhu olmayanlar ise dönemlerinde önünde eğilenlerin arkasından dedikodu yaptığını duysalar da umursamazlar.
Bu konuların uzmanı Ticaret ve Sanayi Odamızın danışmanı Sayın Muhammet Saygın hocamın akademik yaklaşımları hayata geçirildiğinde nelerin başarıldığı ortada. Önümüzdeki günlerde (16-18 Mart 2022) gerçekleştirilecek olan Silifke Çalıştayı bu yönetim anlayışına en güzel örnek olacaktır inşallah.