FIRSATLARI GÖRELİM
Geçtiğimiz günlerde Seka arazisi yeni sahibini buldu. Liman bölgesi de aynı firmaya 49 yıllığına tahsisi edildi. İşi alan firma işten anlayan tecrübeli bir firma. Yani işinin ehli bir firma. Seka arazisi şimdi tam sahibini buldu diyebiliriz.
Edindiğimiz bilgilere göre yaklaşık 800 dönümlük Seka arazisi Mersin Serbest Bölgesi büyüklüğünde bir arazi. Yani Seka arazisine Mersin Serbest Bölgesi büyüklüğünde irili ufaklı bir o kadar işletme veya üretim üssü gelecek.
CEYNAK firması yetkilileri her ne kadar tekstil ağırlıklı yatırımların olabileceğini öngörse de bölgemizdeki mermer işletmelerinin blok satıştan işlenmiş mermer satışına yöneleceği beklentisindeyim. Diğer yandan Mersin Serbest Bölgesinde yetersiz alan sıkıntısı çeken büyük ölçekli firmalar ve en önemlisi savunma sanayine ara mamul üreten firmalar çoğunlukta olacak gibi. Birde Konya ve Karaman ekonomisinin denize ve ihracata ulaşabileceği en yakın lojistik merkez olacak.
Hangi sektör ağırlıklı olursa olsun yaratacağı istihdam ülkemiz ve şehrimiz açısından son derece önemli. Bizlerin il olma idealimizin gerçekleşmesine hız kazandıracağı kesin,
“Mersin Serbest Bölgesi'nde dış ticaret ve lojistik alanlarında 115'i yabancı, 296'sı yerli olmak üzere 411 firma faaliyet göstermektedir. 2020 yılının ilk 6 ayında 1,1 milyar dolar olan ticaret hacmi 2021 yılının aynı döneminde 1,5 milyar dolara yükseldi.”13 Temmuz 2021 verisi böyle diyor.
Şimdi yaklaşık 120 bin nüfus ölçekli bir ilçenin birden bire tabiri caiz ise başına devlet kuşu konmuş gibi olacak. Özellikle nitelikli işgücü veya ara eleman işgücü ihtiyacını Silifke’nin karşılaması mümkün değil. Bu yeni ve kalıcı göç demek. Nakliye, lojistik sigortacılık, bankacılık, inşaat gibi sektörlerin hızla gelişmesi demek. Bir de organize sanayi ve küçük sanayi sitelerine yansımalar olacak elbette…
Mersin Serbest Bölgesinde direk olarak 2021 sonu itibarıyla yerli 9269 yabancı 334 toplam 9603 personel çalışmakta. Bu devasa yapının dış yapısı destek yapıları da göz önüne alınırsa yaşanacak ekonomik büyüklüğü fark edelim.
Şimdi bu kadar veriyi ve yorumu niye yaptım. Ticaret ve para, yolunu çok çabuk bulur. Müteşebbis insanlarımız bu gelişmelere çok çabuk adapte olup pratik çözümler üretebilirler. Sıkıntı; şehrimizin altyapı ve üst yapı gelişiminin aynı hızı yakalayamaması endişesi. Mersin Organize Sanayi Bölgesinin yolunun iki sene sonra yapılabildiğini göz önüne alırsak CEYNAK firmasının planlarının başına da inşallah böyle absürt engeller çıkarılmaz. Rahmetli Demirel’in bir sözü vardı; “Bu memlekete bir çivi çakanın sırtını sıvazlamak lazım” diye. İnşallah bizim yerel yöneticilerimizde böylesine büyük bir yatırımcının önünü hızla açar. Kimse kimseyi üzmeden bağcı da sevinir, üzümcü de sevinir, üzümden nimetlenenler de sevinir.
Silifke’ye hayırlı uğurlu olsun.