UYARI-YORUM!
Kış geldi. Poyrazımız yağmurumuz bize kuraklıkları unutturur inşallah. Bölgemiz tarım üretimleri açısından önemli bir merkez. Çilek, muz, bakla, erik, örtü altı sebzecilik, zeytin ön plana çıkan ürünlerimiz, Bu ürünlerin bazılarını Türkiye de ilk ve çok miktarda üretim yapan bir ilçeyiz.
Kışın gelmesi meteorolojik verileri çok önemli hale getiriyor. Gelişen meteoroloji bilimi ve teknolojileri sayesinde poyrazı, donu, yağmuru bir kaç gün öncesinden bilmek mümkün. Bu tür tahminler yapıldığında ise ilgili kurumlara ve sosyal medya yoluyla duyurular yapılıyor. Herkes tedbirini alsın tebligatı böylece yapılmış oluyor. Peki, tedbir alan kim. Sadece çiftçiler. Onlarda ne kadar tedbir alabiliyorlarsa. Poyraza çiftçi nasıl tedbir alsın. Sel taşkınına ancak dinamosu varsa onu söküyor. Don varsa serada sabaha kadar soba yakıyor.
Şehir merkezlerinde dere yataklarının imara açılması veya mevcut dere yataklarına “sevgili vatandaşların” ısrarlı tutumlarıyla bina yapılmasıyla dere suyunun gidecek yolu kalmamış. Diğer yandan belediyeler dere yataklarını yol yapmışlar, dere yataklarına uygun olmayan menfezler yapmışlar, yağmur suyu tahliye sistemlerini görünmeyen yatırım diye önemsememişler. Pazarkaşı mahallesinin suyu yıllardır şehrin göbeğini sıkıntıya sokmuyor mu? Atatürk evinin olduğu yer en ufak bir yağmurda haber yapılmıyor mu? Hele birde geçen yağmurda Camikebir mahallesinde kumluk dediğimiz yerde ırmağın kenarında Pazar tezgâhlarını suyun basması, Taşucu’nda denizin kenarında taşkın suyu problemi yaşanması ne kadar trajikomik bir durum değimli.
Hani meteoroloji uyarmıştı tedbir alın diye. Belediyeler hiç olmazsa mazgalları bari temizleyemezlerimiydi. Tedbirden ne anlamamız gerekiyor acaba. Şehir merkezindeki mazgalların yarıdan fazlası tıkalı.
Yarın bir gün üzeri yer yer kapatılan Acece deresi saatte 50 kg ve üzeri ani bir yağışı ve akabinde oluşacak seli taşıyabilecek mi? Gazi mahallesinde kaç evin zemini ve bodrumu suyla dolacak?
Kurumlar yazışıyor duyurular yapılıyor. Hoop top taca. Tedbiri vatandaş alacak. Belediyeler ve devlet afete ne kadar hızlı müdahale ettiğini bir basın toplantısıyla açıklayacak. Siyaset ve bürokrasi de görevini mükemmel yapmış olmanın rahatlığı ile koltuklarında şöyle bir rahatlayacaklar… Çünkü en erken müdahale resimleri sosyal medyada paylaşılmış yerel basına servis edilmiştir.
Nede olsa erken uyarı yapılmış vatandaş tedbirini alsaydı, bunlar yaşanmazdı efendim...