SİYASET MATEMETİĞİ!..
Siyaset nelere kadirmiş…
Cumhur İttifakı beklentisindeki MHP’den 7 kişi aday adayı. CHP’den ise 6 kişi aday adayı.
Aday adayları kendilerini alanda gösterip genel merkezin gözüne girebilmek için sosyal medyadan neredeyse VC’ye gittiklerini bile propaganda malzemesi olarak yayınlayacaklar. Bir birlerini ziyaret edip fotoğraf çektirip gülücükler dağıtıyorlar. Kesin aday olmamalarına rağmen afişler, el ilanları v.s. iyi para harcıyorlar. Bir de her gittikleri yerde kişisel taleplerde işin tuzu biberi. Bazı dernekler de fırsatı ganimete çeviriyorlar doğrusu!
Silifke sokakları her gün bir aday adayı gezisine şahit oluyor. Sanırsınız ortalık bayram günü. Demokrasi bayramı diyeceğim ama adayları genel merkez belirlediği için diyemiyorum. Çalmadan oynar dedikleri bir durum yani.
Vatandaşın eli sıkılıyor. Gülücükler dağıtılıyor. Hatta daha ileri giderek şimdiden benim gibi vaatler patlatanlar bile var! Vatandaş ise seçimden seçime kapısına gelen siyasetçilere “aynısıyla" davranıyor.
Hem MHP’de hem de CHP’de müzmin adayları bir kenara koyarsak diğerleri Silifke’yi yönetecek liyakata, ehliyete sahipler mi? Birikimleri, tecrübeleri, eğitimleri, yöneticilik vasıfları filan önemli mi? Yoksa bu seçimi göğüsleyecek finansal birikime sahip olan mı aday olabilecek? Göreceğiz bakalım.
Silifke seçimleri böyle şekillenirken Türkiye genelini de seçim matematiği açısından bir değerlendirelim. Türkiye’de kurulan 138 siyasi parti var. Çok ilginç çoğunun üye kaydı bile yok. İlginç isimler var. Mesela Kadın Partisi kurulmuş. 2014 yılında üyesi yok. Güzel Parti kurulmuş 2020 yılında 1174 üyesi gözüküyor, seçimlerde tık yok. Yine Tek Parti diye bir parti var 1998 yılında kurulmuş 2217 üye kaydetmiş, seçimlerde tık yok. Sevgi Saygı Partisi, Yerli ve Milli Parti, İşçinin Kendisi Partisi gibi tebessüm ettiren partilerde var.
Bu yıl seçimlere 35 tane siyasi parti katılmaya hak kazanmış. 138 siyasi parti arasından sadece 35’i seçimlere girebiliyor yani. Seçimlere kadar bunların içerisinden de havlu atan olmaz ise sandıkların başında bir metrelik oy pusulaları göreceğiz.
Merak ettim 2019 seçimlerine katılma hakkı kazanan siyasi partilerin aldığı oyları. Tabloda gördüğünüz gibi 13 siyasi partinin oyları var. Seçime girmeye hak kazanan diğer partiler ise “diğerleri” içerisinde bile yok. Mesela 2017’de kurulan TİP’in 11122 üyesi var oyları hiç yok. Yine 2013’te kurulan Yeni Türkiye Partisinin 59524 üyesi var hiç oy yok. 2002 yılında kurulan Genç Partinin 25964 kayıtlı üyesi var sandık sıfır.
Daha örnekleri çoğaltmak mümkün. Ancak sonsuz demokrasi komedyasını da uzatmanın bir anlamı yok. Hanedanlık anlayışımız hiç değişmemiş. Liderler ve partileri var, biz ise demokrasicilik oynuyoruz yani.
Aşağıdaki tabloda nostaljı dekoru olsun bakalım.
2019 yerel seçim sonuçları