BAŞKENT’TEN SELAM
50.ULUSLARARASI SİLİFKE FESTİVALİNE DOĞRU-3
EŞYA PİYANGOSU
Bu yıl, Uluslararası Silifke Müzik ve Folklor Festivalinin 50.si yapılacaktır. Bu festival, Türkiye’deki festivaller listesinde yer alan ender düzenlemelerden biridir. Ben bu festivallerin 40’nda hazır bulunduğum gibi, Düzenleme Kurullarında da yer alarak, önemli çabalar harcadım. Çok değerli Belediye Başkanları ve Silifke sevdalısı hemşehrilerimle, festivalin daha da renklendirilmesi düşüncesi üzerinde fikir alış verişlerinde bulunduk.
İlk yıllarda yerel bir festival olarak düşünülürken ben, “uluslararası olmalıdır” dediğimde, bunun olamayacağını söyleyenler oldu. Ama Silifke’ye, gerçek bir uluslararası festival yakışırdı.
Türkiye’nin en büyük ses ve saz sanatçılarını davet ettik…
Yurt dışından da ses sanatçıları, solistler davet edip, gelmelerini sağladık…
Kanada’dan İskandinavya’ya, Afrika’dan Asya’ya, Adriyatik’ten Kafkasya’ya ve Türk Dünyası’ndan Avrupa’ya pek çok ülkeden halk oyunları müzik topluluklarını getirdik. Kimi yıllarda 9-10 yabancı folklor topluluğunun Silifke’ye gelmelerini ve onların Silifke ve Türk Milletini tanımalarını sağladık.
Almanya’daki hemşehrilerimiz vasıtasiyle bu ülkedeki bir kentin dışında, Kosova’nın Fush Kosova kenti ve Kırım’daki Yevparorya kenti ile Silifke’mizin “Kardeş Şehir” ilişkileri kurmasını sağladık.
Silifke Belediyesi Halk Oyunları Topluluğunun, Balkanlarda, Romanya’da, Litvanya’da festivallere iştirak etmelerini sağladık. Silifke’de en uzun süre Belediye Başkanlığı yapmış olan Sn. Bayram Ali Öngel’le birlikte yaptığımız seyahatlerde, hem folklorumuzun ve musikimizin seyredilmesini hem de gittiğimiz her yerde Silifke ve Ülkemiz hakkında olumlu izlenimler bıraktık.
Birlikte festivaller düzenlediğimiz Silifke’nin bende iz bırakan Belediye Başkanlarından birisi de Sn. Av. Cahit Paker idi. Paker Millî Piyango teşkilatının, Silifke Festivali ile ilgili bilet basıp dağıtılması hususu üzerinde durmuş ama o tarihteki imkanlar buna imkan vermemişti. Bir ara festival ile ilgili pul basılması ve Silifke PTT Şubesinde ilk gün damgası uygulanması konusu üzerinde durulmuş ama olmamıştı.
Fakat pratik zekaya sahip olan Sayın Paker, özel bir piyango bileti bastırılarak, hem tarihe not düşülmesi hem de sağlanacak para ile, festival giderlerinin azaltılması amacıyla bu düşencesini gerçekleştirmiştik. Sn. Paker Ankara’ya gelmiş, birlikte Ajans Türk Matbaasına gidilerek, baskı işini halletmiştik.
Yukarıda kopyasını yayınladığım bilette, Başkan Cahit Paker ile Düzenleme Kurulu Üyesi olarak benim imzalarımız görülmektedir. Zira ben uzun yıllar, Festival Düzenleme Kurullarının Ankara temsilcisi idim.
50.sini idrak ettiğimiz bu yıl da böylesi bir bilet-belge ya da başka bir belge hazırlanamaz mı idi?.. Örneğin bir hatıra pulu ve ilk gün damgası uygulanamaz mı idi?.. Aslında daha zaman var, neden olmasın?..