FOLKLORUN MEHMETÇİĞİ SÜRAY VURAL
Mut halk kültürüne, dolayısiyle kültürümüze ve Mut’un tanıtımına önemli katkılarda bulunan Süray Vural için, bir yerdeki önemli konuşmasında, Merhum Sıtkı Soylu “Folklorun Mehmetçiği” demişti. Bu yüzden ben de Soylu’nun bu tanımlamasına aynen katılıyorum.
Mut’ta katıldığım bütün etkinliklerde Süray Vural’ı sürekli faal halde gördüm. Halk Oyunları gösterilerinde; hem düzenleme işinde, hem Mut ekibinin başında sahnede, hem de Mut’un konukları için canla başla gayret içerisinde görmüştüm.
Süray Vural, 1942 yılında Mersin’in Mut ilçesinde doğdu. Daha ortaokul öğrenciliği yıllarında ilgi duyduğu folklora 1960’lı yıllarda oluşan Mut Halk Oyunları topluluğuna katılarak, ilgisini sürdürdü. Kesintisiz devam eden bu çalışmalarını, bugün dahi yetiştirici olarak sürdürmektedir.
Yüzlerce halk oyunları elemanı yetiştiren Süray Vural’ın çalıştırdığı Mut Halk Oyunları ekiplerinden birisi olan Mut Lisesi ekibi, Türkiye çapındaki yarışmalarda, yöre oyunlarıyla birkaç kez Türkiye birinciliğini kazandı.
Çağın koşulları içinde komple ekipler yüzünden dejenerasyona uğrayan halk oyunlarımızı otantik değerleriyle yaşatmaya çalışanlar arasında Süray Vural’ın özel bir yeri bulunmaktadır.
İçel bölgesi folklorunun unutulmaz ustalarından olan Merhum Sıtkı Soylu’nun, Süray Vural için; “folklorun Mehmetçiği” demiş olması, kuru bir övgü değildir. Zira, özellikle yabancı gözlemcilerin hayran kaldıkları Mut halk oyunlarının otantik biçimiyle yaşatılması, Süray Vural’ın üstün gayretleriyle sağlanmıştır.
Süray Vural, salt halk oyunları değil, bunun yanı sıra halk musikisi, geleneksel giysiler, halk sazları, türkülerin öyküleri, gelenek ve görenekler ve halk edebiyatı konularında da çalışmalar yapmıştır. Bu doğrultuda kaleme aldığı kimi makaleleri İçel Kültürü, Motif, Muttan Haber, Mut Halk Eğitim Merkezi Bülteni ve Folklor Araştırmaları gibi dergi ve gazetelerde yayımlanmıştır.
Süray Vural, tüm bu çalışmalarını, Yaktım Mangalımı Hanım Ayşa adlı kitapta toplamak suretiyle, halk kültürü kitaplığımıza bir de çok değerli eser kazandırmıştır.
Bu eseri ve Mut halk kültürüne yaptığı öteki tüm çalışmalarından dolayı, Süray Vural, 2009 yılında Merkezi Ankara’da bulunan Halk Kültürü Araştırmaları Kurumu’nun, 40 yıldan fazla bir zamandan bu yana, vermekte olduğu geleneksel “Türk Halk Kültürüne Hizmet Ödülü”(Folklor Oskarı) ile taltif edildi.
Sözün özü odur ki; Mut’lu hemşehrilerimiz, Süray Vural’ın değerini bilmeli ve Mut folklorunun gelişimine ve Mut’umuzu salt Türkiye’ye değil, dünyaya tanıtmaya devam etmelidir.
Süray’ın 2008’de yayımlanan kitabı
Süray Folklor Oscarı ödülünü aldıktan sonra