ATATÜRK’ÜN SİLİFKE’DE KURDUĞU TARIM KREDİ KOOPERATİFİ
Türkiye’deki ilk Tarım Kredi Kooperatifi, Atatürk tarafından kurulmuştur.
Yüce Önder, Silifke Tekir Çiftliği’ni bizzat satın almış ve bu çiftlikte modern tarım yapılarak, Türkiye’ye örnek olmasını teminen, ilk Tarım Kredi Kooperatifi’ni kurdurmuştur. 30 Haziran 1936 tarihinde kurulmuş olan kooperatif, 20 Temmuz 1936’da tescil edilmiştir.
Bugün Tarım Kredi Kooperatifleri 17 Bölge Birliği, 1625 birim kooperatifi, 188 hizmet bürosu, 7244 personeli ile 1 milyon 100 bin çiftçi ortağına hizmetlerini sunmaktadır.
Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın ilgi ve destekleriyle, Türkiye genelinde 500 market açılmış olup, bunlar, bir ölçüde piyasadaki fiyat hareketlerini dengelemeye çalışmaktadır.
Yine Atatürk’ün direktifleriyle kurulan Türk Kooperatifçilik Kurumu’nun girişimleriyle, ilk Tarım Kredi Kooperatifinin kurulduğu 30 Haziran tarihinden başlayarak, 5 Temmuza kadar, her yıl Kooperatifçilik Haftası olarak kutlanmaktadır.
Bu kooperatiflerin güçlendirilmesi, tarımsal ürünlerin elde edilmesinde, ülkemizin dışa bağımlılıktan kurtulmasını sağlayacaktır.
Bir yandan üreten, öte yandan tüketim maliyetlerini azaltan kooperatifler, kuşkusuz emeksiz para kazanan çevreleri rahatsız edecektir.
Bir kooperatifçi olarak, Cumhurbaşkanımızın Tarım Kredi kooperatiflerini
Desteklemesini ve tavsiyelerde bulunmalarını alkışlıyorum. Fakat yönlendirmelerini tasvip etmiyorum. Zira kooperatif ortaklarının kendi aralarından seçtikleri yönetim kurulları vardır ve kooperatifin yönetimi, üretimi, satış fiyatlarını belirlemeleri bu kurullar tarafından belirlenmelidir.