BAŞKAN BAYRAM ALİ ÖNGEL
Balıkesir Üniversitesi Necati Bey Eğitim Fakültesi Tarih Bölümü mezunu ve tarihçi olan Öngel, çeşitli kentlerde öğretmenlik yaptıktan sonra, 1999 yılında, 1955 yılında doğduğu Silifke’nin Belediye Başkanlığı’na seçildi. Daha sonraki 2004 ve 2009 yıllarında da tekrar tekrar bu göreve seçilmiş olan Bayram Ali Öngel ile ilk Başkanlık döneminde başlayan samimi ilişkiler ve dostluk, aralıksız devam etti. Ben onu sevdim ve saydım, o da kendisinden hayli yaşlı olan bana saygıda ve sevgide kusur etmedi.
Öteki bütün Belediye Başkanları gibi, Bayram Ali Bey de, belediye çalışanlarının tümünü en iyi şekilde değerlendirdi. Öyle olduğu içindir ki, huzur ile yapılan çalışmalarla, Silifke’mize bir hayli kazanç sağlandı.
Almanya gibi önemli bir dünya ülkesiyle başlatılan ilişkiler, naçizane benim de katkılarımla Makedonya, Kosova, Romanya, Litvanya ve Ukrayna gibi ülkeler ile de oluşturuldu. Başkanın Kırım, Kiev, Kosova, Romanya, Litvanya gezilerinde ben de yanında idim. Bu ülkelerde yaptığı resmi görüşmelerde ben de bulundum. Anılan bu ülkelere, Silifke Belediyesi Halk Oyunları ve Müzik topluluklarını da götürdük. Böylelikle, Başkanın Türk halk kültürünün, ülkemizin, özellikle de Silifke’mizin tanıtılmasıyla ilgili etkili çalışmalar yaptığına tanık oldum. Tanık olduğum bir başka şey ise, Kosova ve Kırım’daki Silifke’mizin kardeş şehirleri ilişkilerinin oluşturulmasıdır.
Öte yandan 2009-2014 yılları arasında düzenlenen festivallerimize, Türkiye dışından çok sayıda halk oyunları topluluklarının katılımını sağladık. Öyle ki, Afrika’dan Asya’ya, Avrupa’dan Orta Doğu’ya, İskandinavya’dan Sibirya’ya dünyanın hemen her ülkesinden getirilen topluluk elemanlarına ülkemizin ve Silifke’mizin tanıtılması sağlandı.
1955 yılında, Ord. Prof. Dr. M. Fuad Köprülü ve dönemin akademisyenleri tarafından Başkent Ankara’da kurulmuş olan Halk Kültürü Araştırmaları Kurumu 2004 yılında, Bayram Ali Öngel’e, “Türk Halk Kültürüne Hizmet Ödülü” verdi. Ki bu ödül, halkbilim uzmanları ve bilim adamları nezdinde, “Folklor Oscarı” kabul edilmiştir. Kuşkusuz Başkan Öngel’in aldığı başka ödüller de vardır ve elbette hepsine de lâyıktır.
Başkanı Folklor Oscarı ile ödüllendiren Kurumun, Romanya’nın Köstence kentinde 05-09 Eylül 2011 tarihlerinde düzenlediği “Dünya Evliya Çelebi Yılında II.Uluslararası Ahmet Yesevi’den Günümüze İnsanlığa Yön Veren Türk Büyükleri Sempozyumu (Ve Kültür-Sanat Etkinlikleri)” konulu bilimsel etkinliğe davet edilen Öngel, bu toplantıda “Osmanlı-Türk Mimarisinin Eşsiz Ustası Minar Sinan (Ser Mimaran-ı Cihan Mimar Sinan)” konusunda bildiri sundu.
Ben Silifke Folklor ve Müzik festivallerinin, eğlenceye yönelik muhteşem programları içerisinde, bir de bilimsel toplantı yapılmasını isterdim. Bu isteğimi, Belediye Başkanlarımız da hoşgörü ile karşıladılar ve zaman zaman geniş ve dar kapsamlı bilimsel etkinliklerimiz oldu. Bunlardan birisini de, Bayram Ali Öngel’in Belediye Başkanlığı koltuğuna oturmasından hemen sonra yapmıştık. O yıl Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluşunun 700.yıldönümü idi ve bu önemli tarihe adanan, “Türk Dünyası Paneli” düzenledik. Bizzat yönettiğim ve Türk Dünyası kavramının ne anlama geldiğini açıkladığım konuşmamdan sonra, panelde “Romanya Kültür Bakanlığı Müsteşarı Cenan Bolat, Azerbaycanlı Prof. Dr. Samir Kâzımoğlu, Doç. Dr. Bedri Sarıyel konuştular.
Bayram Ali Bey, Silifke festivalimize yeni boyutlar getirdi. Örneğin her yıl, festival kültürümüzün önemli bir objesine ya da Silifkeli mühim bir şahsiyete adandı. (Ham Çökelek Yılı, Cavit Erden Yılı vb.gibi)…Örneğin Göksu’da rafting yarışmaları gibi…
Başkanın bana göre önemli bir hizmeti de festivalimizin 40.Yıldönümünde, Kültür Müdürü Lütfi Uğur’a bir albüm kitap hazırlatıp, yayımlamış olmasıdır. Zira bu kitap, festivalimizin, bütün yönleriyle bilimsel platformda değerlendirilebilmesine kaynak olacaktır.
Başkan Öngel’le makamında
Başkanla birlikte, yabancı gruplarla