İLK SİLİFKE SEYAHATİM VE İLK FESTİVAL
Bir gün, Ankara-Rüzgârlı Sokaktaki Anadolu Gazetesi redaksiyonuna uğradığımda, bu gazetenin başyazarı Ahmet Nadir Caner’in masasında bir davetiye gördüm. Bu davetiye ile Ahmet ağabeyi, 20-26 Mayıs 1974 tarihinde yapılacak olan Silifke Müzik ve Folklor Festivali’ne davet ediyorlardı. Benim folklorla ilgimi bilen Ahmet ağabey, “ben gidemeyeceğim, arzu edersen sen git” deyince onun bu teklifini adeta havada kaptım. Daha sonra telefonla Cavit Erden’i arayan Caner, onun yerine gidecek olan benimle ilgilenilmesini söyledi.
O arada Kaymakam Ahmet Önal başkanlığındaki bir heyet Ankara’ya gelip, Gazeteciler Cemiyeti’nde bir basın toplantısı yaparak, festivalle ilgili kamuoyu oluşturdular.
Nihayet 26 Mayıs 1974 günü I. Silifke Müzik ve Folklar Festivali’nin resmi açılış töreni yapıldı ve bir hafta süreyle Silifke halkı folklora da musikiye de doydular.
Silifke Müzik ve Folklorunun Türkiye çapındaki iki musiki dehası olan Cavit Erden’in Türk Müziği Korosu, Özcan Seyhan’ın Yaylı Sazlar Orkestrası konserlerinin yanı sıra, Osman Attilâ’nın Türkülerimiz, Kerim Yunt’un Silifke Folkloru konulu konferansları da çok ilgi gördü.
Festivalin başarısı, Silifkeli hemşehrilerimi tek yumruk haline getirmiş, deyim yerindeyse birleştirmişti. Belediye Meclisindeki CHP, MHP ve Adalet Partili üyeler fikir ve gönül birliği içinde idiler. Herkes kendisini festivalde görev almış bir birey sayarak, amatörce, cansiperane bir şekilde çalışıyor, çalışıyorlardı… Silifke festivallerinin yarım yüzyıldır büyük bir başarıyla devam etmiş olmasının temelinde, festivalin kuruluş aşamasında oluşturulan ilkeler vardı. Zira herkes; “Silifke bizim, festival bizim” düşüncesini taşıyordu.
Festivalin tüm programını, başından sonuna kadar izleyip notlar aldım. O zamanki adıyla Çadır Oteli’nde beni bir hafta süreyle konuk eden, Festival Komitesi, karşıladıkları gibi, uğurlamak lütfunda da bulundular.
Ankara’ya döndükten sonra, festivalle ilgili izlenimlerimi, gözlemlerimi kimi dergilerde yayımladığım gibi, Hür Anadolu Gazetesi’nin bir nüshasının ortasındaki iki tam sayfasını kaplayan “Folklor Sayfası”nda da geniş bir biçimde ve fotoğraflarla süsleyerek yayımlamıştım.
Fahri Hemşehrilik
Benim yaptığım neşriyat, Silifke’de ses getirmiş ve özellikle yöneticileri olumlu yönde etkilemiştir. Nitekim kısa bir süre sonra, Kaymakam Ahmet Önal’ imzalı, 30 Mayıs 1974 tarih ve 76 sayılı şu yazıyı almıştım:
Sayın İrfan Ünver Nasrattınoğlu
Ankara
İlçemizde düzenlenen Silifke Festivaline başkentin bir gazetecisi, şairi ve folklorcusu olarak sizi aramızda görmekten kıvanç duyduk.
Silifke’mize ayak basar basmaz değerli kaleminize sarılarak, festivalde ve Silifke folklorunda adı geçen kişilerle yaptığınız röportajlar ve derlemelerdeki yorucu gayretiniz, ilçemiz halkı tarafından takdirle karşılanmıştır.
Değerli şairimiz Sayın Osman Attilâ ile birlikte aramızda bulunmanız festivalimize renk vermiştir.
Gelecek festivallerimizde de sizleri bekler, en derin saygılarımı sunarım.
Festival Komitesi Başkanı
Kaymakam
Ahmet Önal
Yine çok geçmeden, Silifke Belediyesi, Başkan Ali Önder imzasıyla, Hür Anadolu Gazetesi’ne, 17.07.1974 tarih ve 1153 sayılı şu yazıyı göndermişti.
Hür Anadolu Gazetesi Yazı işleri Müdürlüğüne
Ankara
Gazeteniz muhabiri Sayın İrfan Ünver Nasrattınoğlu’na Fahri Hemşehrilik verilmesine dair olup, Belediyemiz Meclisinin 16/7/1974 tarihli olağanüstü toplantısında alınan 2 numaralı karardan bir adedi eklice sunulmuştur. Kendilerine tevdiini ve Hemşehrilik Beratının 1975 yılı Silifke Festivali açılışında takdim edileceğinin de duyurulmasını rica eder, başarılar dilerim.
EKİ: 1 Ali Önder
Belediye Başkanı
Bu yazının eki olarak, gazeteye gönderilen Belediye Meclisi Kararı metni de aynen şöyleydi:
BELEDİYE MECLİS KARARI
Karar Tarihi No:su Özü
16/7/1974 2 Gazeteci İrfan Ünver Nasrattınoğlu’na
Fahri Hemşehrilik Verilmesi Hk.
Belediyemiz Meclisinin Başkan Ali Önder Başkanlığında, Başkan Vekili Tekin Atay, Kâtip Tekin Tezcan ve Mehmet Ünvanlı ve üyelerden Osman Yalçın, Sadık Cilâsun, Cavit Erden, M.Rahmi Hazer, Kâzım Ünal, Ali Baskın, Erol Hüsbal, Hasan Öztol ve Arif Kadıoğlu’nun iştirakleriyle yapılan 16/7/1974 tarihinde saat 10 daki olağanüstü toplantısında gündemin üçüncü maddesi olan Gazeteci İrfan Ünver Nasrattınoğlu’na Fahri Hemşehrilik verilmesi teklifinin incelenmesi neticesinde;
Gazeteci İrfan Ünver Nasrattınoğlu’nun hiçbir menfaat gözetmeksizin, Silifke’nin sosyal, ekonomik, kültürel ve folklörü bakımından gerek Ankara’daki Anadolu ve gerekse Kayseri’deki Emel İsimli gazetelerinde müsbet ve devamlı yayın yapmak suretiyle ve ilk defa düzenlenen Silifke Festivali hususunda da aynı anlayışı göstererek, memleketimizin tanıtılması için çaba sarfettiği yapılan Meclis müzakeresi sırasında anlaşılmakla, hem Belediye Meclisince kendilerine Fahri Hemşehrilik verilmesine ve bunun yanı sıra yaptığı müsbet yayınlar dolayısıyle teşekkür edilmesine Silifke Belediye Meclisinin 16/7/1974 tarihli olağanüstü toplantısında karar verilmiştir.
Belediye Başkanı Kâtip Kâtip
Ali Önder Tekin Tezcan Mehmet Ünvanlı
Beylelikle, Silifke’nin fahri hemşehrisi olmuş ve aralıksız hemen hemen tüm festivallerde bulunmuştum… Silifke Belediyesi, benden sonra Bedia Akartürk, Avni Anıl ve İsmet Zaata’a da fahri hemşehrilik vermiştir…
İlk Festivalimizin Başkanlığını yapan Kaymakam Ahmet Önal ile
Festivallerimizin sunuculuğunu yıllarca Oktay Yılmaz ile Ümit Güven yaptılar.
Resimde Oktay Yılmaz ve Koromuz