Eğitimci-Gazeteci-Yazar-Şair-Folklorcu LÜTFİ UĞUR
Silifke’de tanıdığım, sevdiğim ve içten dost olduğum Lütfi Uğur ile ilişkilerimiz aralıksız devam etmektedir. Özellikle, Silifke Belediyesi’nin Kültür Müdürlüğü görevini tedvir ile görevlendirildikten sonra, Belediye Başkanından sonra, festival etkinliklerinin başında bulunuşu, ilişkilerimizin daha da gelişmesine neden oldu.
Lütfi Uğur, 10 Şubat 1955 tarihinde Silifke’nin Çadırlı Köyü Karapınar Mahallesinde dünyaya geldi. Bulgar dağında yaşayan Sarıkeçili yörüklerinden İnceoğulları adıyla tanınan bir obadan yetişmiş, Konya’da medrese tahsili yapmış sonra da Toroslardan Silifke’ye uzanan Yörük aşiretlerinde imamlık görevini üstlenmiş, nüfus kaydındaki adı Hüseyin olan Bayram Hoca’nın oğludur.
İlkokulu doğduğu Çadırlı köyünde bitiren Lütfi Uğur Ortaokula devam etmesi gerektiğinden ailesi ile birlikte Silifke’ye göç ederek Pazarkaşı Mahallesi’ne yerleştiler. 1964 yılında Silifke’de Silifke Lisesi Ortaokul kısmında öğrenime başlayan Lutfi Uğur daha sonra da Mersin İlk öğretmen Okulunu bitirdi ve 1971 yılında henüz 16 yaşında iken öğretmen oldu.
İlk öğretmenliğini Muş’un Malazgirt ilçesinin Kızılyusuf köyünde yapan Lutfi Uğur sırasıyla Muş Ağartı Köyü, Silifke Gündüzler Köyü, Silifke Sabak Çatalin (Müsait), köylerinde görev yaptı. 1979 yılında Türkan Hanım ile evlendi ve bu evlilikten bir kız ve bir oğlu bulunmaktadır. 1980 yılında Silifke Ahmet Necati Hancıoğlu ilkokulunda görevlendirilen Lütfi Hoca, bilahare Silifke Cumhuriyet İlkokulunda öğretmenliğe devam etti.
1988 yılında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açılan yurt dışı öğretmenlik sınavlarına katılarak başarılı oldu Bakanlık tarafından Almanya Bavyera Eyaleti Coburg şehrine Türk Çocuklarının eğitimi için öğretmen olarak görevlendirildi. Öğretmenliğin yanında Türk çocuklarından oluşturduğu Silifke Halk Oyunları Grubu ile çalıştığı bölgede Silifke’yi ve Türkiye’yi tanıttı. Yurtdışı görevde altı yıl çalıştıktan sonra kadrosunun bulunduğu Silifke Cumhuriyet ilkokuluna döndü ve 1997 yılında emekliye ayrıldı. Bir kalem eri olan Lütfi Hoca’nın, Almanya izlenimlerini yazıp yayımlaması çok iyi olurdu. Ben şahsen, o izlenimleri okuyabilme heyecanını duyuyorum.
Daha sonra iki yıl da dershanecilik yapan Lutfi Uğur’un sonraki yaşamı siyaset içinde geçti. 1999 yılında yapılan yerel seçimlerde belediye meclis üyeliğine seçildi ve 5 yıl bu görevi sürdürdüğü gibi, bu süreçte, fahri olarak Silifke Belediyesi Kültür Müdürlüğü görevini de başarıyla yürüttü.
Lütfi Uğur, Belediye Başkanı Bayram Ali Öngel’in en güvendiği personeli arasında yer aldı ve Başkanla birlikte, yurt dışı seyahatlerde bulunarak; Almanya’nın Hassloch, Kosova’nın Fushe Kosova, Kırım’ın Yevpatorya, Belarus’un Orsha kentleri Belediyeleri ile Silifke Belediyesinin kardeş şehir ilişkileri kurmasında etkin rol oynadı. Bu ülkelerin halk oyunları topluluklarının Silifke Festivallerine iştirakleri, bunun karşılığında Silifke Belediyesi Halk Oyunları Topluluklarının, anılan kentlerde düzenlenen festivallerde, Silifke dolayısıyla Türk folklorunun tanıtılması çalışmalarında kuşkusuz Lütfi Uğur’un çabaları ve katkıları inkâr edilmemelidir. Bu başarılarda Sesimiz’in değerli okurlarına; naçizane benim payımın da olduğunu kıvançla bildirmek isterim. Zira Almanya hariç, öteki ülkeler ile Silifke Belediyesi arasında ilişkileri kuran benim. Geçtiğimiz yıllarda zaman zaman bu hususlarda konuşmalar yapan bazı Silifkeli yetkililerin, bu gerçeği söylememiş olmaları bir hakkı teslim etmekten imtina etmektir!..
Sevgili Lütfi Hocanın Kültür Müdürlüğü görevi sırasında Uluslararası Silifke Kültür Haftasının hazırlanmasında ve uygulanmasında başarılı çalışmalar yaptığının tanığıyım. Festivalin 40 ıncı yılında 1974’den 2013 yılına kadar festival etkinliklerini içine alan “Festivalin 40 yılı” isimli kitabı Belediye Kültür Müdürlüğündeki ekibi ile birlikte hazırlayarak basılmasını sağladı.
Lütfi Hoca Müzik Eğitimcileri Derneği ile işbirliği yaparak, Türkiye çapında çocuk şarkıları yarışmasının düzenlenmesi ve bir müzik kitabının yayımlanması konusunun da lideridir. Yine aynı dönemde “Silifkeli Ressamlar” adıyla Kültür Haftalarında sergi açan sanatçıları ve eserlerini tanıtan kitabın hazırlanıp basılmasında da en etkili görevi üstlendi. Unutulmamalarını sağlamak bakımından, Silifkeli aziz şehitlerimizin isim ve resimlerini içeren bir kitapçığı literatürümüze kazandıran da odur.
Türkçe Konuşan Ülkeler Ses yarışmasının Silifke’de yapılması ve bu yarışmanın TRT televizyonları aracılığı ile de tüm dünyaya ulaşması hususunda Lütfi Hoca’nın cansiperane çaba harcadığına, benim gibi pek çok Silifkeli hemşehrim de tanıktır.
Şimdi Silifke Yaşam, Silifke Gazetesi ve Basın Yayın kuruluşlarında yazılar da yazan Lütfi Uğur, Kızılay, Silifke Kültür ve Sanatevi Derneği, Taşeli Kültür ve Sanat Derneği, Silifke Tüketici Hakları Derneği gibi sivil toplum kuruluşlarında görev almış olup, halen Silifke ve Çevresi Yörükleri Derneği Başkanlığını yapmaktadır. İyi derecede Almanca bilen Lütfi Hoca çeşitli üniversitelerimizde lisan, yüksek lisans ve doktora çalışması yapan gençlere, uzman olduğu konularda çok yardımcı olmaktadır.
2007 yılında, Merkezi Ankara’da bulunan Halk Kültürü Araştırmaları Kurumunun, Türk Halk Kültürüne Hizmet Ödülünü de almış olan Lütfi Uğur, Bu Kurumun Ukrayna’da düzenlediği bilimsel bir sempozyumda da, “Silifke’nin Yoğurdu” konulu bildiri sundu.
Lütfi Uğur’un yazı ve araştırmalarının yanında şairliği de vardır. Bölgenin başta folkloru olmak üzere kültürü ve tarihi hakkında derin bilgisi bulunan eğitimci Lütfi Hoca sağlığı elverdiği müddetçe elbette yazmaya devam edecektir. Umulur ki bu canlı kaynaklar sağken sözlü kültürümüzün önemli bir değeri olarak istifade edilir ve kayda alınır.
Hemşerimize sağlıklı ve verimli bir uzun ömür diliyorum.
Festivallerde yabancı grupları Belediye Başkanı Öngel’le birlikte, Kültür Müdürü Lütfi Uğur ve İ.Ü.Nasrattınoğlu kabul ederlerdi.