ÖĞRETMENEVİ KİMİN EVİ ?
“Öğretmenevi”nin isim kökünü oluşturan “Öğretmen” kimdir?
3/2/2022 kabul tarihli, 31750 sayılı 14/2/2022 yayım tarihli resmi gazetenin ve 7354 nolu “Öğretmenli Meslek Kanunu”nun 3/1 maddesinde; “Öğretmenlik, eğitim ve öğretim ile bununla ilgili yönetim görevlerini üzerine alan özel bir ihtisas mesleğidir.” şeklinde tanımlanmıştır.
Şimdi de “Öğretmenevi” için; 2665 sayılı Şubat 2013 tarihli Milli Eğitim Bakanlığı Tebliğler Dergisi’ne bir göz atalım.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖĞRETMENEVİ, ÖĞRETMENEVİ VE AKŞAM SANAT OKULU UYGULAMA YÖNERGESİ
İKİNCİ BÖLÜM
Kurumun Amacı, Yönetimi, Görevleri ve İşleyişi
Kurumun amacı
MADDE 4- (1) Kurumun asıl amacı eğitim çalışanlarının konaklama ihtiyacını karşılamaktır.
“Kurumun asıl amacı…” diye başlayan maddeyi hepiniz okudunuz.
Her yıl eğitim öğretim faaliyetlerinin tamamlanmasıyla yaz sıcaklarının başladığı Haziran ayında okullar tatile giriyor. Tatil planları yapan yaklaşık 1 milyon öğretmen, tatil konaklamasında ilk tercihini yazımızın ana konusunu oluşturan “Öğretmevi”nden yana kullanmak istiyor. İstiyor istemesine ama kaç kişi bu tercihini gerçekleştirebiliyor ya da gerçekleştiremiyor? Peki neden?
Tatil bölgelerindeki hiçbir Öğretmenevi’nde “yer bulmak o kadar” değil de o yüzden! Tatil yapmak istediğiniz aydan bir ay önceki ayın ilk iş gününde en erken rezervasyon yaptırabiliyorsunuz; o da santrali düşürebilme şansınıza bağlı da o yüzden (!)
Türkiye’de sahil kentlerinde yer alan tüm Öğretmenevlerinde bu sıkıntı yaşanmaktadır. Somut bir örnekle bunu sizlerle paylaşmak istiyorum:
Geçtiğimiz günlerde hem tatil hem de bir dizi iş görüşmelerim sebebiyle; Silifke, Alanya, Antalya, Burdur, Isparta, Afyon, Konya’dan oluşan bir Akdeniz ve İç Anadolu gezisi yaptım. Bu gezinin Silifke ayağında ise Taşucu Lütfi Elvan Öğretmenevi’nde konakladım. Daha önce de konakladığım zamanlar olmuştu. Lakin bu son günlerde gerçekleşen konaklamam (önceden planlanmış bir program olduğu için yukarıda anlattığım gibi süreç yaşadım. Telefonlara bakıl(a)madığı için de Silifke’deki eğitimci dostlarımın bizzat resepsiyona giderek adıma rezervasyon yaptırması) neticesiyle gerçekleşti.
Taşucu Lütfi Elvan Öğretmenevi, konum lokasyon ve sunduğu iç dinamikleriyle beş yıldızlı otelleri aratmıyor. Bunu konaklama yapmadan da anlamak mümkün; sadece otoparkta yer alan lüks araçlara bakarak (!) Aracımla gece giriş yaptığım için otoparkın görüntüsünü sabah havuza inerken gördüm. “Porsche”, “Mercedes Maybach”, “Audı A8” gibi modellerlerle bir lüks otomobil fuarını aratmıyordu. “Öğretmenlerin maaşlarına % 20.000 zam mı gelmiş acaba…?(!)” dedim kendi kendime..
Peki diğerleri farklı mı? Hayır!
Sonraki lokasyonlarım olan diğer sahil kentleri Alanya ve Antalya’da durum farklı değildi; yine öğretmenevlerinde yer olmadığı için otellerde konaklamak zorunda kaldım.
Öğretmenevleri, Türkiye'de Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak faaliyet gösteren ve işletimi bakanlık tarafından sağlanan, öğretmenlerin sosyal gereksinimlerini karşılamak amacıyla yapılmış, buluşup konuştukları, yiyip içtikleri, eğitim faaliyetlerinin gerçekleştiği, geçici olarak barınma olanağı da bulunabilen yapılarken; günümüzde öğretmenin zar zor yer bulabildiği (çoğu zaman yer bulamadığı) öğretmenden çok başkalarının konakladığı yolgeçen hanına dönmüştür..!
Milli Eğitim Bakanlığı teşkilatının omurgasını oluşturan “Öğretmen”in kontenjan hakkı korunmalıdır.
Sayın Milli Eğitim Bakanına, memur ve eğitim sendikalarının genel başkanlarına sormak istiyorum:
“Sahi, bu Öğretmenevleri kimin?”
Her gününüz aydınlık olsun…