Almanya’da Yazılı Basın…
Geçtiğimiz ay Türkiye’de basın özgürlüğü mücadele günü kutlandı. Tarihçesi ise meşrutiyetin ilan edildiği 24 Temmuz 1908 yılına dayanmaktadır. İlk defa bu tarihte gazeteler sansür memurlarına gönderilmeden basıldığı için bu anma günü 24 Temmuz olarak kabul edilmiş.
Günümüzde gelişen teknoloji ışığında modern baskı tesisleriyle yazılı medya son yıllarda oldukça önemli gelişmeler kaydetti. Bu gelişme daha sonraki yıllarda dijital teknolojiyle desteklenerek iletişim inanılmaz bir seviyeye ulaştı.
Alman medyası bu iletişim teknolojilerini zamanında olumlu şekilde uygulayarak, medya pazarlamasında oldukça önde sayılan ülkelerden biridir. Almanya hala yazılı basın pazarında Avrupa’nın en yüksek gazete ve dergi tirajların kayd edildiği bir ülkedir. Almanya’dan sonra İngiltere, Fransa, İtalya, İspanya, Avusturya bu sırayı devam ettirmekteler.
Almanya yazılı medya pazarına kısaca şöyle bir göz atabiliriz: Dergi ve gazete tirajlarını muhasebe paralelliğinde inceleyen kuruluşun adı IVW’dir. 1949 yılında kurulan bu örgütün yönetim kurulunda Almanya reklam ajansları ve dergi, gazete sahipleri birliklerinin temsilcileri yer almaktadır. IVW tarafından periodik olarak açıklanan bu sayıların ana amacı reklam veren müşterilere güvenilir ve doğru tiraj bilgilerini vermektir. Dağıtım ve satış verileri her üç aylık periyodlarla açıklanır. Net satışların büyük bir çoğunluğu abone yoluyla gerçekleşmektedir.
Bayi satışlarını düzenleyen 23 ana bayi ve onun 51 ana dağıtım deposu, 89.212 adet son satıcıya hizmet vermekteler. Ana bayilerin yazılı basından yaptıkları yıllık ciro (son satıcıya fatura fiyatı üzerinden) 1,649 milyar Euro’dur. Bunun dışında ana bayilere bağlı olmayan “travel points” denilen yolcu trafiğinin yoğun olduğu tren istasyon ve hava alanları satış noktaları da bayi satışında önemli bir oynar.
Gazeteler: Son açıklanan IVW 2. Dönem satış bültenine göre ulusal, yerel, bölgesel, pazar ve haftalık dağıtımda olan gazetelerin toplamı 416 adet.
Bu gazetelerin günlük satış tirajı 15.935 milyon adet.
Bu rakamın 12.105 milyon adeti abone satışları.
Dergiler: Kategorilerine göre Aktüel, TV, Kadın, Aile Çocuk ve Bakım, Gençlik, Karavan ve Bahçe, Yemek, Gastronomi, Seyahat, Sağlık, Yaşam Stili, Motorlu Araçlar, Spor, Medya, Doğa, Bilim, IT ve İletişim, Ekonomi, El İşi, Bulmaca, Özel ve diğerleri olarak sınıflandırılan dergilerin toplam sayısı 831 adet.
Bu dergilerin piyasaya çıkış periyoduna göre (haftalık, 14 günlük, aylık, yıllık) ortalama net satış tirajı 62.001 Milyon adettir. Kaynak:IVW
Yazılı basın dışında gazetelerin hatta tüm web sitelerinin erişim ve ziyaret “dijital sayıları” aynı yöntemle IVW tarafından denetlenmektedir, elbette sitenin IVW’ye üye olması gerekmektedir.
Son yıllarda hibrit tabir edilen baskı, E-gazete/dergi ve web sitelerinin “paywall” yani içeriğin ücret karşılığı müşteriye sunulma yöntemleriyle, medya kuruluşları mevcudiyetlerini “karlılık” noktasında devam ettirmekteler.
Sonuç: Görüldüğü gibi Almanya’da yazılı medyanın net satış tirajları ve dijital erişim sayıların doğru şekilde açıklanmasının ana hedefi, reklam verenlere güvenilir ve doğru sayıların verilmesidir. Hibrit satış stratejileriyle Almanya’da gazete ve dergi okuma oranları dolayısıyla satış sayıları çok yüksektir. Bu da Almanların ne kadar okumayı sevdiğini, bilgiye ve enformasyona ne kadar önem verdiğini göstermektedir.
Dr. Halil Dölek