EKONOMİK DURUMLAR
Fiyatlar aldı başını gitti, yetişilmiyor fiyat artışına. Ekonomik durumlar, hal ortada, dolaysıyla uzun zamandır üzerimde bir şevksizlik var. Hal böyle olunca el kaleme gitmiyor ve insanın pek bir şey yazası, yapası gelmiyor, sizleri bilmem ama bende durum böyle. Yazacaksak bundan söz edelim o vakit.
Ülke ve milletin hali zordayken, her güne bir zam, öncesinde şu üründe kriz var, zam kapıda deniyor, bakıyoruz raflara ürünler azalmış, haliyle insanlar biraz daha yüklendi, koştu kapıya, girdi kuyruğa derken, hop %20-30 belki de daha fazla zam.
Eskiden millet olarak toprağa bir nebze daha yakındık, elimizin altında hiç değilse sofraya tat, renk verecek kadar üretim yapar, kendimize yetecek kadar olan ürünlerimiz, buğdayımız, unumuz, belli başlı bakliyatımız vs olurdu veya köyden, akrabalardan gelirdi, eve kışlık veya bir süre yetecek kadar daha ucuza temin ederdik. Ama son 10 yıllar içinde, hızla artan şehre göçle birlikte uzaklaştık hem kırdan, kırsaldan hem de topraktan ve dolaysıyla üretimden. Durum böyleyken tamamen tüketim toplumu olduk çıktık. Tüketim toplumu oluşumuz ile birlikte bu zamların ve ekonomik darboğazın etkisi eskilere oranla birkaç kat daha fazla hissediliyor.
Konunun herkese dokunan bu acı tarafı yanında, her şey zamlı fiyatıyla el yakıyor. Dolar aldı başını gitti, elektrik, doğal gaz ve petrol gibi tüm girdiler tavandayken, fiyatlar daha hızlı artışta ve düştüğü düşeceği de yok sanırım. Olan yine gariban vatandaşa, asıl ilk elden üretene ve son tüketiciye oluyor. Aynı ürün geçen sene değil, daha birkaç ay öncesine göre hemen hemen ikiye katlamışken, bu kazanç kime? Bakıyoruz üretici şikayetçi, nakliyeci, halci, pazarcı, marketçi, fırıncı vs.nin yanında inşaatçı, AVM’deki dükkanlar, çalışanlar, işverenler, şirket sahibi, büyük firmalar gibi uzayıp giden liste ve hele hele tüketici dolaysıyla herkes şikayetçi, haklı olarak.
Öte yandan dünyanın hali de pek farklı değil, görünen ve haberlere, medyaya yansıyan haliyle. Savaş durumu da sürerken, kısa zamanda düzeleceği de yok sanırım. Önceki darboğazlarda nasıl olmuştu? Mesela 2000’lerin başında da çok fenaydı ortalık. Bir milyoncular geldi, sonrasında paradan sıfırlar gitti, 2010’lara gelirken ortalık iyice durulmuş ve hiç değilse önümüze bakar olmuştuk, iyisiyle kötüsüyle. Sizce bu yükselen fiyatlar yine düşer veya bizim alım gücümüz yükselir ve bir nebze de olsa ekonomik durumlar düzelir mi dersiniz? Ya da bu daha iyi günlerimiz mi?
Hayırlı Ramazanlar, gelen baharla ve Ramazan ayıyla birlikte duam odur ki, tez zamanda düzelir her şey. Kalın sağlıcakla…