İskandinavya gezisi 2
İskandinavya seyahat yazımın ilk kısmını Kopenhag şehrinde noktalamıştım. Erken bir saate Kopenhag’dan yola çıkarak Danimarka’yı, Malmö şehrine bağlayan yaklaşık 9 kilometre uzunluğundaki Öresund köprüsünden 65 EUR ödeyerek İsveç’e ulaştık. Malmö’deki ılıman hava şartları, kuzeye çıktıkça yerini kar yağışına bıraktı. Yaklaşık 600 km sonra ilk durağımz Västeras şehri oldu. Ertesi gün Baltık denizi kıyısını takip ederek, doğa içinden İsveç’deki son durağımız liman şehri Umeå’ya ulaştık. Buradan feribotla arabamızı yükleyerek, yaklaşık 3 saatlik bir yolculuktan sonra Finlandiya’nın Vaasa şehrine geldik. Sonrasında son durağımız olan Nurmes’e “mavi yol” tabir edilen rota üzerinden yine kar yağışlı bir havada yolculuğumuz sona erdi. Noel tatilini ve yılbaşını Nurmes’de geçirdikten sonra dönüş rotamız Helsinki, Turku, Stockholm, Göteborg, Kiel ve Frankfurt oldu.
Geziden kısa notlar:
Umeå ve Vaasa’da bir kontrol için hastaneye gitmemize gerek duyuldu. Her iki sağlık kurumundan aldığımız hizmetin kalitesi çok çok yüksekti. Sistem şöyle çalışıyor: Danışmadan sonra hemen bir ön yetkili gelip hastaya eşlik ediyor ve gerekli servise götürüyor. Uzman bir hemşire hastaya ilk soruları yönelterek ön bilgileri topluyor. Yine uzman bir hemşire tarafından tetkikler başlatılıyor. Bir müddet sonra hemşireler tarafından toplanan bilgilerle Dr. Hekim geliyor, hastanın sağlık durumu kontrol ediyor. Tüm bu süreç boyunca hasta, ülke lisanını bilmiyorsa, yüksek seviyede İngilizce konuşan sağlık ekibi ile iletişim İngilizce oluyor. Çıkış sonrası olası fatura doğrudan hastanın adresine gönderiliyor.
Hava şartları ne kadar ağır olsa da İskandinav ülkelerinde yollar çok kısa bir sürede temizleniyor. Finlandiya’da kaldığımız yer kırsal bir alan olduğundan emniyetimiz açısından arabamıza kar zincirlerini taktık.
Şanslıydık. Çünkü geceleri gökyüzü bulutsuz olduğundan birçok kereler kuzey ışıklarını görme şansına ulaştık.
Kuzey ülkelerinde kış aylarında havanın aydınlanması geç oluyor. Buna karşın havanın kararması da erken oluyor.
Yılbaşı gecesine orman içinde Heikki Mustonen ailesinin ahşap evine davetliydik. Sauna, İskandinav kültürünün şüphesiz en önemli geleneklerinden biridir. Sauna sonrası soğuk duş almak veya buz gibi göl suyuna atlamak Finliler arasında oldukça yaygındır. Bizde bu geleneği yerine getirdik ve keyifli bir yılbaşlı geçirdik.
Göteborg, ticaret ve turizm potansiyeliyle İsveç’in önemli tarihi şehirlerinden biri. Volvo araç markasının merkezi burada. Otomobil deyince, kuzey ülkelerinde elektrikli otomobiller sıkça yollarda görülüyor. Park yerlerinde hızlı şarj istasyonları kurulmuş ve elektrikli araçlar rahatlıkla şarj yapabiliyorlar.
Baltık kıyısındaki güzergahımız üzerindeki Sundsvall şehri hoşumuza gitti. “Aziz Olaf” yolu olarak bilinen 560 kilometrelik mesafe 1030 yılında Kral Olaf tarafından Norveç’i feth etmek ve hrıstiyanlığı yaymak için Sundvall’dan gidilmiş. Aziz Olaf rotası günümüzde turizm amaçlı pazarlanıyor. Parkur boyunca yürüyüşe katılanlara konaklama, yeme içme gibi hizmetler veriliyor.
Baltık denizi üzerinde hizmet veren feribot veya yolcu gemileri, her türlü konforu yolcularına sunuyorlar. Spor olanakları, yolcu bütçesine uygun lokantalar, alış veriş ve temiz kamaralar ilk sayabileceğimiz özellikler.
Son söz: İskandinav ülkelerinin nüfusları az, yerleşim alanları geniş, şehirlere ve doğaya ülke insanları sahip çıkıyor. Yerleşim merkezlerinin tarihi ve çevre dokusu özenle korunuyor. Gastronomi kültürlerini geliştirerek, turizmin önemli bir parçası olma yolunda çaba gösteriyorlar. Ülkelerinde trafik kuralları son derece düzenli işliyor. Tüm seyahatimiz boyunca bir kere olsun bile korna sesi duymadık ve korna ile ikaz edilmedik. Kuzey insanları sakin ve birbirlerine saygılı. Kısaca, İskandinav ülkeleri (Danimarka, İsveç, Norveç, Finladiya ve İzlanda) siyasi ve ekonomik koşullardan, yüksek eğitim seviyesinden ve yeni teknolojilere erişimden faydalanmayı hedeflemişler. Bir ülkede iş kurmanın veya yürütmenin ne kadar kolay veya zor olduğu veya izin almanın nasıl olduğu veya elektrik bağlatmanın ne kadar sürdüğü veya bina uygulamalarının nasıl olduğu gibi kriterler “Dünya Bankası” tarafından ülkeler bazında her yıl derleniyor ve “İş Yapma Endeksi” olarak açıklanıyor. Bu listelerde Kuzey ülkeleri üst sıralarda yer alıyorlarmış.
Article in English
Scandinavia trip 2...
I ended the first part of my Scandinavia travel article in Copenhagen. We set off from Copenhagen in an early hour and reached Sweden by paying 65 EUR over the 9-kilometer-long Öresund bridge connecting Denmark to the city of Malmö.The mild weather conditions in Malmö gave way to snowfall as we drove north. After about 600 kilometers, our first stop was the city of Västeras. The next day, following the coast of the Baltic Sea, we reached our last stop in Sweden, the port city of Umeå. From here, we loaded our car by ferry and reached Vaasa, Finland, after a journey of about 3 hours. Then we ended our journey via so-called „blue road” route in snowy weather on last stop Nurmes. After spending Christmas and New Year's Eve in Nurmes, our return route was Helsinki, Turku, Stockholm, Gothenburg, Kiel and Frankfurt.
Short notes from the trip:
We had to go to the hospital for a check-up in Umeå and Vaasa. The quality of the service we received from both health institutions was very, very high. The system works as follows: After information desk a pre-authorized officer comes and accompanies the patient and takes him to the necessary service. A specialist nurse collects preliminary information by asking questions to the patient. Again, a specialist nurse initiates the tests. After a while, Dr. Physician comes and checks the health status of the patient according to information collected by the nurses. During this whole process, if the patient is not able to speak the country language, no problem, the healthcare team, who speaks English at a high-level English. The possible invoice is directly sent to the patient.
No matter how severe the weather conditions are, roads are cleaned in a very short time in Scandinavian countries. Since the place we stay in Finland is a rural area, we put snow chains on our car for our safety.
We were lucky. Because the sky is cloudless at nights, we have had the chance to see the northern lights many times during our stay.
In northern countries, the daylight is late in the winter months. However, it gets dark early.
We were invited to the wooden house of the Heikki Mustonen family in the forest for the New Year's Eve. Sauna is undoubtedly one of the most important traditions of Scandinavian culture. Taking a cold shower or jumping into the ice-cold lake water after the sauna is quite common among Finns. We fulfilled this tradition and had a pleasant New Year's Eve.
Gothenburg is one of the important historical cities of Sweden with its trade and tourism potential. The headquarters of the Volvo vehicle brand is here. Regarding vehicles that electric cars are frequently seen on the roads in northern countries. Fast electric car charging stations have been set up in the parking lots and electric vehicles can be easily charged.
We liked the city of Sundsvall on the Baltic coast. Known as the "St. Olaf" road, the 560-kilometer distance was traveled by King Olaf from Sundvall in the year 1030 to conquer Norway and spread Christianity.The Saint Olaf route is now marketed for tourism purposes. Accommodation, food and beverage services are provided to those who participate in the walk along the track.
The cruise ships serving on the Baltic Sea offer all kinds of comfort to their passengers. Sports facilities, budget-friendly restaurants, shopping and clean cabins are the first features we can count.
Conclusion: Scandinavian countries have a low population, large residential areas, and the people of the country take care of cities and nature. The history and environment of the cities are carefully preserved. They are developing their gastronomic culture to become an important part of tourism. Traffic rules in their country are very regular. During our journey, we did not hear any horn sound even once and we were not warned by the horn. Northern people are calm and respectful of each other. In short, the Scandinavian countries (Denmark, Sweden, Norway, Finland, and Iceland) aimed to benefit from political and economic conditions, higher education level and access to new technologies.
Criteria such as how easy or difficult to start or run a business in a country, or how long it takes to get a permit, or how long it takes to connect electricity, or how building practices are, are compiled annually by the "World Bank" on a country-by-country basis and announced as the "Doing Business Index". Nordic countries were at the top of these lists.