ÇEŞMELİ-TAŞUCU OTOBANI NE ZAMAN YAPILACAK?
Geçtiğimiz kurban bayramı tatilinde Silifke’de -özellikle Silifke’nin sahil kesimlerinde- aşırı bir araç ve insan yoğunluğu ile karşı karşıya idik. Bayram tatilinin dokuz gün olmasını fırsat bilen tatilciler, memleketlerine ve sahillere adeta akın etmişlerdi. Bu yoğunluktan Silifke de nasibini almış, Mersin-Silifke karayolundaki kilometrelerce uzayan araç kuyruğu durumun vehametini gözler önüne sermişti. Silifke’nin şehirlerarası bağlantı yollarının tam ortasında bulunması normal zamanlardaki trafik yoğunluğunu bayram tatili dolayısıyla katbekat artırmıştı.
Bilindiği üzere, Mersin tarafından gelip Antalya tarafına gitmek isteyen de Konya tarafına gitmek isteyen de Silifke’den geçmek zorunda. Bir de yaz döneminde başka yerlerden gelip Silifke sahillerinde günübirlik denize girmek isteyenlerin oluşturduğu trafik yoğunluğu da eklenince bu dönemde bölgede bir yerden bir yere gitmek “büyük bir mesele” haline geliyor.
Nitekim, geçen haftaki dokuz günlük bayram tatilinde daha da içinden çıkılmaz hale geldi durum. Silifke’den Mersin merkeze normal şartlarda bir buçuk saatte ulaşılabilmekte iken bayram haftasında bu süre, araç ve trafik yoğunluğu nedeni ile dört beş saati bulmuştu. Bölgenin en işlek yolunda özellikle sabah ve akşam saatlerinde (hatta gece yarılarına kadar) trafikteki araç sayısının haddi hesabı yoktu. Bu yolun şehirlerarası bağlantı yolu olmasının yanında, yerleşim yerlerinin içinden geçmesi, haliyle, trafiğin akış hızını yavaşlatmıştı: Kavşaklarda trafik ışıklarındaki zorunlu beklemeler, uzun araç kuyruklarına sebep olmuş, bu nedenle hedefe varma süresi normalin üstüne çıkmıştı. Bu yoğunlukta başka türlüsü de mümkün değildi zaten. Üstelik yıllardır yaz dönemlerinde ve uzun bayram tatillerinde aynı sorunla karşı karşıyayız hep. Her geçen yıl daha da kötüye gidiyor, durum. Taşucu-Silifke-Mersin arasındaki karayolu bu yoğunluğu artık kaldıramıyor. Sorunun çözümüne dönük adımların hızlıca atılması zorunlu görünüyor. Yerleşim yerleri içerisinden geçen bu yollarda trafiğin akışını yavaşlatan, ancak trafik güvenliği için de olmazsa olmaz olan trafik ışıkları kaldırılamayacağına göre sorunun çözümünü başka yerlerde aramalı.
Mesela bu bölgede sorunun çözümüne yönelik yıllardır yapımı gündemde olan “otoban projesi” neden tamamlanamıyor bir türlü? Yapıldığında, yerleşim yerlerinin yukarı kısmında konuşlanacak güzergahta trafik akışının “seri bir şekilde” sağlanacak olması nedeniyle trafik yoğunluğunu önemli ölçüde azaltacak, sorunu çözecek ve ulaşım süresini kısaltacak bir proje, bu.
Mersin Otobanının son noktası olan Çeşmeli’den başlayıp Taşucu’na kadar devam etmesi planlanan bu proje (“Çeşmeli-Taşucu Otobanı”) zaman zaman basında da gündeme getiriliyor. Yapılan ihaleler, iptal edilen ihaleler, “ihale usulü”ne uygun yapılmadığı için yargıda dava konusu edilen ihaleler, yeni baştan hızlıca yapılan ihaleler, tekrar dava konusu edilen ve tekrar iptal edilen ihaleler, sonra yeniden yapılan ihaleler, ödenek yetersizliklerine kurban edilen ihaleler derken yıllar gelip geçmekte, başka yerde olsa (örneğin Karadeniz bölgesinde) on defa yapılacak olan otoban projesi bölgemizde nedense lafta kalmakta, bir türlü tamamlanamamaktadır.
Her seçim döneminde siyasilerin seçim vaatlerine konu olan bu projede bugünlere gelinen süreçte elle tutulur bir ilerleme kaydedilmediğini görüyoruz maalesef. Gerçekleştirilen son ihale ile birlikte, yapımına başlandığı söylenen projenin bir bütün halinde ne zaman tamamlanacağını mevcut iktidar partisi AK Parti’nin 2023 yılı Seçim Beyannamesinden öğreniyoruz: “2028 yılına kadar Mersin-Erdemli-Silifke-Taşucu Otoyolu (Çeşmeli-Kızkalesi kesimi), 2035 yılına kadar Mersin-Erdemli-Silifke-Taşucu Otoyolu (Kızkalesi-Taşucu kesimi) milletimizin hizmetine sunulacaktır.” (Bkz. AK Parti-Türkiye Yüzyılı İçin Doğru Adımlar – Seçim Beyannamesi 2023, syf. 287)
Anlaşılan o ki, projenin tamamlanması ve böylelikle bu bölgedeki trafik sorununun çözümü için bir süre daha beklememiz gerekecek. Önümüzde en iyi ihtimalle on yıl civarında bir zaman var. O zamana kim öle, kim kala, desek yeridir!..