SEÇİM YAZILARI - 7
SİLİFKE İÇİN HÜSRAN VAKTİ
Geçtiğimiz Pazar günü itibariyle siyasi partiler milletvekilliği aday listelerini Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) teslim ettiler. Merakla beklediğimiz listeler önce bir kısım medyada dolaşıma sokuldu, daha sonra siyasi partiler de resmi açıklamalarla listelerin son halini kamuoyu ile paylaştılar.
Gözlerimiz haliyle Mersin listelerinde idi. Hangi partiler, listelerinde kimleri aday göstermişlerdi, Silifkeli vekil adaylarının ağırlığı neydi, dahası seçilebilecek sırada Silifkeli vekil adayı var mıydı, bütün bunlar hepimiz için merak konusu idi. Ancak; listeleri incelediğimizde gördük ki, Silifke için yine ve yeniden bir “hüsran” söz konusu idi. Zira; listelerin ilk sıralarında çoğunlukla “1. Bölge”nin adayları yer almaktaydı. “2. Bölge” ve “2. Bölge”de yer alan Silifke, yine listelerde deyim yerindeyse “es” geçilmişti. Silifkeli seçmenlerin “28. Yasama Döneminde Silifke’den vekil çıksın” yönündeki istekleri ve beklentileri siyasi partilerce adeta göz ardı edilmişti.
Listelerde Silifkeli adaylar vardı elbette. Ancak; hep vurguladığımız üzere, mesele listede yer almak değildi, listede “seçilebilecek sırada yer almak”tı önemli olan. Mersin’in demokratik yapısı itibariyle oyların siyasi partilere “dengeli” dağılımı, listelerde ön sıralarda yer almayı zorunlu kılıyordu, haliyle. Bu yüzden de; son seçimlere baktığımızda, listelerde ilk üç sırada olmak seçilebilmek noktasında önemliydi.
Peki, hangi partiler listelerde kimleri, hangi sıralarda göstermişti? Bu süreçte; milletvekili aday listesini kamuoyu ile paylaşan ilk parti Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) oldu. YSK’ya listelerin sunulacağı en son günden (Pazar günü) iki gün önce, MHP, listelere son halini vermiş ve kamuoyu ile de paylaşmıştı: Bu seçimlerde, MHP listesinde yer alan ilk Silifkeli Kürşat Türker Ercan. Listede 6. sırada kendine yer bulan Sayın Ercan, Ankara’da avukatlık yapıyor. Halihazırda, partinin Merkez Disiplin Kurulu üyesi. Listenin 8. sırasında yine bir Silifkeli ismi görüyoruz: Kıvanç Derya, partinin Silifke teşkilatında Kadın, Aile, Çocuk ve Engelli Politikaları (KAÇEP) Başkanı olarak görev yapmakta iken milletvekilliği adaylığı için görevinden istifa etmiş idi. Ancak; Sayın Derya da listede nispeten gerilerde yer almakta. MHP, 2018 seçimlerinde Mersin’den iki vekil çıkartabilmiş idi.
İktidar partisi Ak Parti’nin listesinde de ön sıralarda Silifkeli bir vekil adayına rastlayamıyoruz. Listenin 9. sırasında yer alan Dr. Fatih Dölek, bir Silifkeli. Mersin Şehir Hastanesinde başhekim yardımcısı olarak görev yaparken milletvekilliği adaylığı için istifa eden Sayın Dölek dışında, Ak Parti listesinde başkaca bir Silifkeli vekil adayı bulunmuyor. 2018 seçimlerinde Ak Parti, Mersin’de 4 vekil çıkartabilmiş idi.
Millet İttifakı partilerinden CHP ile İYİ Parti, Mersin’de ayrı ayrı kendi listelerini çıkartmış durumda: CHP’nin Mersin aday listesinin 8. sırasında, Silifkeli vekil adayı Leyla Serin Kırık bulunmakta. Sayın Kırık, kendisini serbest araştırmacı ve aktivist olarak tanımlıyor. Sayın Kırık dışında listede başka bir Silifkeli vekil adayı daha yok. CHP, 2018 seçimlerinde Mersin’de 3 vekil çıkartabilmiş idi. İYİ Parti listesine baktığımızda ise, 5. sırada Silifkeli iş insanı Özer Özel’in ismini görüyoruz. 2018 seçimlerinde de aday olan ve listede 3. sırada yer alan Sayın Özel, bu kez 5. sırada. İYİ Parti 2018 seçimlerinde Mersin’den 2 vekil çıkartabilmiş idi.
Emek ve Özgürlük İttifakı bünyesinde bulunan Türkiye İşçi Partisi (TİP), Mersin’de seçimlere kendi listesi ile girmeyi tercih ediyor. Listede 2. sırada yer alan Ebru Çerçi, Silifkeli bir iş insanı. Sayın Çerçi, sıralama itibariyle iyi bir noktada bulunsa da TİP, oy potansiyeli anlamında Mersin’de nasıl bir sonuç elde eder, vekil çıkarır mı, bu konuda bir çıkarımda bulunmak şimdilik zor görünüyor. Ancak; TİP, bu seçimin sürpriz yapan partilerinden biri olabilir.
Görüldüğü üzere; bu seçimlerde de Silifkeli vekil adaylarının işi zor. Gönül isterdi ki; listelerde kendilerine yer bulan vekil adaylarının en azından bir kısmının seçilebilmesine kesin gözüyle bakılsın. Ancak; durum pek iç açıcı görünmüyor. Buna, Silifke’nin kaderi mi demeli, bilmiyorum…
Son yıllarda; her anlamda değişen ve gelişen bir Silifke varken, yapılan ulusal ve uluslararası yatırımlar nedeniyle nüfus yoğunluğu ve ticari hareketlilik her geçen gün daha da artarken, buna bağlı olarak altyapı, ulaşım, barınma, sağlık, eğitim vs. gibi alanlarda oluşan sorunlar gün gibi ortada durmakta ve Silifke “il” olma beklentisi içerisinde, potansiyeli yüksek kent noktasına ulaşmışken, günün sonunda, Silifkelilerin vekil beklentilerinin siyasi partilerce adeta yok sayılması gibi bir durumla karşı karşıyayız.
Mersin siyasetinde “2. Bölge”nin göz ardı edilen kenti olan Silifke, gelinen noktada, Mersin’in seçimlerde çıkartacağı 13 vekilden en azından birini bile elde etmekten -maalesef- uzak görünüyor. Ya Silifke, birilerince görmezden geliniyor, yok sayılıyor ya da Silifke’nin yöneticileri, sivil toplum kuruluşları, meslek odaları, dernekleri ve siyasi partilerin teşkilatları Silifke’nin sesini -istenildiği gibi- duyuramıyor: Bir sonraki yazıda, bu konu üzerinde duracak ve Silifke’nin son yıllarda vekil çıkartamamasının nedenlerini irdelemeye çalışacağım.