BAŞKENT’TEN SELAM
BİR ZAMANLAR M E R S İ N -3
Mersin Halk Eğitimi Merkezi Müdürü, dostum-kardeşim Hilmi Dulkadir, Adana’da verdiğim “Âşıklık Geleneği” konulu konferansı, Mersin’de de gerçekleştirmemi isteyince, elbette ve memnuniyetle kabul edecektim. 20 Şubat 1987 günü öğle saatlerinde Mersin’e ulaşıp, Hilmi’nin makamına vardığımda, yanında bir başka dostumu görünce sevinmiştim. Önce üçümüz bir restoranda öğle yemeği yedik, saat 14.00 de de, “İhracatçılar Birliği” salonuna giderek, konferansı gerçekleştirmiştim.
Dinlemeye gelenlerin çoğunluğu öğrencilerdi ama Mersin’deki dostlarım Asker ve Sevgi Kartarı, Müze Müdürü Müyesser Tosunbaş, Milli Eğitim Müfettişi Muhsin Durucan da beni dinlemeye gelmişlerdi.
Bir saatten fazla konuştuğum konferans iyi geçti. Konferans sonrası TRT Çukurova Radyosu yapımcısı Sevgi Kartarı benimle bir röportaj yaptı…
Akşam yemeğini Hilmi Dulkadir ve Asker Kartarı ile deniz kenarındaki Deniz Kuvvetleri Vakfı lokalinde yedik. Asker gittikten sonra Hilmi ile Mersin Oteli kafesinde birer kahve içtik, sonra yürüyerek konaklayacağım Sağlık Kolejine gittik.
Mersin’de hava çok iyi idi. Ama şehir bana karmaşık geldi. Sahil boyu, fuar, vs. iyi ama içeri kısımlar düzenli değil. Yollar dar. Giderek kalabalık bir kent oluyor. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu’dan gelip buraya yerleşenler, insan profilini de değiştiriyor.
21 Şubat akşam saatlerinde otobüsle, Ankara’ya müteveccihen ayrılırken, beni uğurlamaya gelen sevgili Hilmi otobüse bir sandık portakal yüklemişti…
***
Mersin Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nün düzenlediği ve benim de Tertip Komitesinde yer aldığım, I.Kültür ve Eğitim Sempozyumu için 17 Aralık 1987 akşamı, uçakla Adana’ya gittim. Oradan minibüsle Mersin’e götürüp, PTT Eğitim Merkezi Eğitim Tesislerine yerleştirdiler.
18-19 Aralık günleri sempozyum çalışmalarını yaptık. Sempozyumda ben “Çukurovalı Halk Şairleri” konulu bildiri sundum.
20 Aralıkta ise bir çevre gezisi yapıldı. Bu gezide; Astım/Dilek Mağarası, Mersin-Silifke Sahil Şeridi, Taşucu’ndaki Seka Fabrikasını gördük ve öğle yemeğini de burada yedik.
21 Aralık sabahı taksiyle Adana Hava Alanına gittik ve uçakla Ankara’ya döndük.
***
Mersin Halk Eğitimi Müdürlüğünün düzenlediği II.Mersin Kültür Ve Eğitim Sempozyumu, yine Mersin’de, 02-04 Kasım 1988 tarihlerinde yapıldı. Bu sempozyuma, “Çukurova Ve Türk Folklorunda Silifke’nin Yeri” konulu bir bildiri sundum.
18-22 Haziran 2001 tarihinde Mersin’de, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından, VI.Milletlerarası Türk Halk Kültürü Kongresi düzenlendi. Bu kongrede “Son 50 Yılda Gagauz Kültürü İle İlgili Çalışmalar” konulu bildiri sundum.