Virüslere karşı dikkatli olun!
Virüslere karşı dikkatli olun!
Silifke Sağlık Müdürü Uğurhan Uğur, toplumda bağışıklık sisteminin ciddi şekilde düştüğünü, bunda da en büyük etkenin pandemi döneminde Covid 19’a yakalanmamak için takılan maskelerin etkili olduğunu dile getirerek, grip virüslerinden kurtulmanın en etkili yolunun dinlenmek olduğunun altını çizdi.
Sesimiz Haber Merkezi
Son birkaç aydın sadece Silifke’de değil ülke genelinde grip ve varyantlarına yakalanan kişilerin, hastalıktan kurtulmaları uzun süre alırken, konu ile ilgili olarak görüşlerine başvurduğumuz Silifke Sağlık Müdürü Uğurhan Uğur, okuyucularımızla şu bilgileri paylaştı:
“Kasım, Aralık, Ocak aylarında havaların soğuması ile başlayan mevsim hastalıkları, bu yıl insanlarımızı daha fazla etkilediğini gözlemlemekteyiz. Geçmiş yıllara göre vaka sayılarında ciddi artış görülmekle beraber, hem hastalığın seyri daha ağır geçmekte hem de süresi uzamaktadır.
PANDEMİ VE…
Pandemi sürecinde maske, mesafe, hijyen ve diğer önlemler sebebiyle bu virüslerle teması azalan insanların bağışıklık sisteminin; bu virüslere karşı duyarlılığının artması bunda en büyük etkenlerden birisidir. İki yıldan fazla zamandır toplum ciddi bir koruma altındaydı, maskeler takılıyordu, mesafe ve hijyen kurallarına uyuluyordu. Bu virüslerle çocuklarımızı ve toplumun genelini karşılaştırmayarak duyarlı kitlelerde artış oluşmasına neden olduk.
ŞIKAYETLER AYNI ETKENLER FARKLI!
Toplumda en yaygın olarak grip etkeni olan influenza, hâla devam eden Covid-19, adenovirüs, rinovirüs ve çocukları etkileyen RSV gibi virüsler tespit edilmektedir.
Pandemide, geçmiş yıllarda gördüğümüz benzer üst solunum yolu enfeksiyonu yapabilecek bu virüslerin yayılımını da engelledik.
Bu sene her şey serbest olunca, maskeler de çıkınca ve çocuklar sürekli eğitim öğretimin içerisinde yer almaya başladıkça, doğal olarak bu virüslerle karşılaştılar ve o duyarlı kitlenin hepsi enfekte olmaya başladı.
HASTALIK TEKRAR EDİYOR, İYİLEŞME SÜRESİ UZUYOR!
Geçmiş yıllardan farklı olarak bu yıl virüsler, çok daha inatçı ve ağır seyreden hastalıklara sebep oluyor. Çoğu vakada hastalık "tekrarlayan" özellikte olduğuna dikkat çekmek isterim.
Belirtiler sanki sıfırdan başlıyormuş gibi tekrarlıyor. Bazen üzerine diğer viral enfeksiyonlar veya bakteri enfeksiyonları eklenebiliyor, bu da çok sıklıkla gördüğümüz bir durum. Hatta birbiri üzerine eklenen enfeksiyonlarla oluşan zatürrelerin de oldukça sık görülüyor ve hastanelerde yatışı artırıyor.
ÇOCUKLAR NEREDEYSE SÜREKLİ HASTA!
Kişi önce influenzaya yakalanıyor, tam iyileşme evresindeyken çocuk okuldan eve başka bir virüs getiriyor. O bitmeden ötekisi başlıyor. Çocuklarda da aynı şekilde, biri bitiyor diğeri başlıyor. Sonbaharın sonuna doğru başlayıp Aralık ayıyla devam eden süreç boyunca çocuklar neredeyse sürekli hasta.
İNATÇI ÖKSÜRÜK
Acil servisler ve aile hekimliklerinde ciddi bir yoğunluk yaşanmakta, özellikle çocuk servislerinde çoğu yerde doluluk %100 e ulaştı. Hastalıklar benzer şikayetlerle gelmekte ve birbiriyle karışmakta. En çok şikayet haftalar süren tedaviye yanıt vermeyen inatçı kuru öksürük. Bunun yanında ateş, boğaz ağrısı, burun akıntısı, kas ağrısı, halsizlik, nefes darlığı gibi solunum yolu enfeksiyonu bulguları görmekteyiz.
KORUNMA
Toplumda yaygın olarak görülen bu üst solunum yolu enfeksiyonlarının hepsi damlacık veya solunum yoluyla bulaşıyor. Kalabalık ortamlardan uzak durmak, maske kullanmak, mesafeyi korumak ve iç mekanları sık sık havalandırmak temel önlemler arasında yer alıyor. İstirahat etmek özellikle düzenli uyku vücut direncini artırarak hastalıklardan korunmamızı sağlıyor” diyerek, insanlarda bağışıklık sisteminin zayıflamasının hastalıklara sık sık yakalanma ve geç iyileşme sürecini de beraberinde getirdiğine dikkat çekti.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.