ORHAN KEMAL’İ, OĞLU IŞIK ÖĞÜTÇÜ ANLATTI
ORHAN KEMAL’İ, OĞLU IŞIK ÖĞÜTÇÜ ANLATTI
15 Ocak Çarşamba günü saat 18.00’da Taşucu Arslan Eyce Amphora Müzesinde gerçekleşen söyleşide Orhan Kemal’i oğlu Işık öğütçe ve Yazar Mazlum Vesek anlattı. Oğlu Işık Öğütçü Nazım Hikmet ile olan anılarını geniş bir şekilde katılımcılara aktarırken, söyleşi sonunda Işık Öğütçü ve Mazlum Vesek, okuyucular tarafından talep gören kitapları imzaladılar. Yazarlar, etkinlik öncesinde ise müzeyi gezerek, Vakıf Başkanı Eyce’den müze hakkında bilgi edindiler.
Sesimiz Haber Merkezi
Gerçek adı Mehmet Raşit Öğütçü, olan yazar Orhan Kemal 15 Eylül 1914 tarihinde Adana Ceyhan’da dünyaya geldi. Türk Edebiyatına damga vuran isimlerden olan Orhan Kemal, Taşucu Eğitim ve Doğal Hayatı Koruma Vakfı tarafından Taşucu Arlan Eyce Amphora Müzesinde yapılan bir etkinlikle andı.
Vakıf Başkanı Mustafa Devrim Eyce, kısa bir konuşma yaparak, Orhan Kemal’in oğlu Işık Öğütçü ve yazar Mazlum Vesek’i şehrimizde ağırlamaktan son derece mutluyuz. Kendilerine teşekkür ediyorum” dedi.
Türk edebiyatının büyük ustaları arasında anılan yazarı oğlu Işık Öğütçü anlattı. 1914 yılında Ceyhan’da doğduğunu, 2 Haziran 1970 yılında Bulgaristan (Sofya) vefat ettiğini, Bulgaristan Yazarlar derneğinin davetlisi olarak katıldığı etkinlikte beyin kanaması geçirmesi sonrası hayatını yitirdiğini aktardı.
ÖĞÜTÇÜ BABASINI ANLATTI
Kısaca çocukluk yıllarını anlatırken, babası Mehmet Raşit Öğütçü’nün (Orhan Kemal) Nazım Hikmet ile olan diyaloglarını da aktardı. Nazım Hikmet kitaplarını okuduğu için 5 yıl hapis yattığını da dile getiren Öğütçü, “1940'ta, Bursa Cezaevi'nde Nazım Hikmet ile tanıştı. Onun toplumcu görüşlerinden etkilendi. Üç buçuk yıl Nazım Hikmet'le oda arkadaşlığı yaptı. Orhan Kemal, kendisinden Fransızca, felsefe ve siyaset dersleri aldı. Orhan Kemal'i şiir yerine roman ve öykü yazmaya teşvik eden de Nazım Hikmet olmuştur. İlk düzyazı denemesi olan Onsekiz Yaş adlı romanını Nazım Hikmet'in yardımı ile yazdı. Bir çalışma olarak yazdığı ancak yayımlamadığı bu romanın ardından öykü yazmaya yöneldi.”
Öğütçü, babası Orhan Kemal’in Bacaksız Orhan Takma adı ile anıldığını da belirterek, “Bacaksız Orhan takma adıyla ilk öykü Balık, 1940 yılında Yeni Edebiyat Dergisinde yayınlandığı bilinse de ilk öyküsünü 1939 yılında Türk Sözü Gazetesinde yayımlamıştır. Orhan Kemal ismini ise ilk kez 1943'te İkdam Gazetesinde "Asma Çubuğu" öyküsünde kullanmıştır. Öykülerinde bazı yazarların eserlerinden etkilendi. Hayatın içinden basit konuları, samimi bir dille anlattı. Edebi hayatı 1960’lı yıllarda zirveye ulaşmıştır” dedi.
BULGARİSTAN ZİYARETİ VE ANİ VEFATI
İstanbul yılları hakkında da bilgiler aktaran Öğütçü, “Yaşamının son günlerini Bulgarlar Yazarlar Birliğinin çağrısı üzerine 1970 yılında Sofya'ya gitti. Asıl amacı babaannesinin soyunun bulunduğu yerleri gezip not almak ve "93'ten Bu Yana" adıyla ailesinin hikâyesini yazmaktı. Ancak bu isteğini gerçekleştiremedi. Geçirdiği bir beyin kanaması nedeniyle tedavi görmekte olduğu hastanede 2 Haziran 1970'te öldü. Cenazesi özel bir araba konvoyuyla birlikte 5 Haziran 1970'te yurda getirildi; Zincirliktuyu mezarlığına defnedildi.
Anısını yaşatmak içinİstanbul Beyoğlu'nda Cihangir semtinde Orhan emal Müzesi açtık. 1972'den bu yana adına bir roman yarışması düzenlenmektedir. Ayrıca Fatih Ordru Caddesi üzerinde bulunan İl Halk Kütüphanesi'ne adı verilmiştir” şeklinde Orhan Kemal’i tanıtmaya çalıştı.
Yazar Mazlum Vesek ise, yaptığı araştırmalarda Orhan Kemal’in gazete ve mecmualarda birçok eserlerinin var olduğunu öğrendiğini belirterek, “Orhan Kemal, sadece kitaplarda değil, gazete ve mecmualarda da yazılar yazmış, yazdıkları ile insanları aydınlatmış önemli bir yazarımızdır. Yaptığım araştırmalar sonunda kendisini daha iyi tanıma ve anlama fırsatı bulduğum için de ayrıca mutluyum” dedi.
KİTAPLAR İMZALANDI
Yapılan söyleşinin ardından katılımcıların soruları cevaplandı ve ardından Işık Öğütçü ve Mazlum Vesek, satışı yapılan kitapları imzaladı, her bir okurla birlikte fotoğraf çekimi gerçekleşti. Ayrıca katılımcılarla birlikte bir de hatıra fotoğrafı çekimi yapıldı.
Etkinliğe Silifke Kaymakamı Abdullah Aslaner, Silifke Kent Konseyi Başkanı Yasemel Çetin ve kitapseverler katıldılar.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.