Denizcilik ve Kabotaj Bayramı Kutlandı
Denizcilik ve Kabotaj Bayramı Kutlandı
1 Temmuz 1926 tarihinde yürürlüğe giren ve 350 yıllık yabancılara verilen imtiyazlardan kurtulan Türkiye, denizlerinde tam bağımsız olarak 97 yıldır kabotaj kanununu kutlamaktadır. Kabotaj Bayramı dolayısı ile Taşucu’da Taşucu Liman Başkanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığının birlikte gerçekleştirdiği etkinlikte, sponsorlar; Ceyport Taşucu ve Sefa Kınay da etkinliğe destek oldular.
Sesimiz Haber Merkezi
Taşucu Cumhuriyet Alanında Atatürk Anıtı önünde yapılan törende Liman Başkanlığı tarafından Atatürk Anıtına çelenk sunuldu. Çelenk sunumunun ardından saygı duruşu yapıldı ve İstiklal Marşı okundu.
Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı ise Liman Başkanı Orhan Nas gerçekleştirdi.
Nas konuşmasına; hoş geldiniz diyerek başladı ve şu bilgileri verdi:
350 YILLIK İMTİYAZ SON BULDU
“Osmanlı İmparatorluğunun son dönemlerinde yabancılara büyük imtiyazların tanınması nedeniyle, denizcilik faaliyetleri yabancılar tarafından sürdürülmekte iken, cumhuriyetin ilanını takip eden yıllarda denizciliğe sahip çıkma arzusu kendini hissettirmiş ve 1 Temmuz 1926 tarihinde, Cumhuriyet Türkiye’sinde çok önemli olan kabotaj kanunu yürürlüğe girmiştir. Bu kanuna göre, “Türkiye limanları ve sahilleri arasındaki yük ve yolcu taşıması ile kılavuzluk ve römorkaj hizmetlerinin bundan böyle, Türk vatandaşları ile Türk bayrağı taşıyan gemilerle yapılacağı” belirtilmiş ve yaklaşık 350 yıldır süre gelen yabancılara verilen imtiyazlar sona erdirilmiştir.
DÖNÜM NOKTASI
Bu kanun ile sadece bağımsızlığımız ve denizlerimizdeki hükümranlık haklarımız perçinlenmemiş, aynı zamanda denizciliğimizin gelişmesi için de bir dönüm noktası olmuştur.
Bu yasa denizciliğimizin ve deniz ticaretimizin gelişmesi ve kalkınması yolunda atılan ilk adım olup, Türkiye Cumhuriyeti’nin her alanda başlattığı önemli değişmelerin denizlerimizdeki devamıdır.
AKDENİZ TÜRK GÖLÜ OLMUŞTUR
Denizler, ülkelerin güvenliği ve refahı için vazgeçilmez öneme sahiptirler. Denizlerini iyi kullanan ülkeler diğerlerine göre daha başarılıdırlar. Üç tarafı denizlerle çevrili bir ülke ve bir zamanlar Akdeniz’i Türk gölü haline getirmiş insanların çocukları olarak denizlerimizin önemini iyi kavramalı ve denizciliğimizi daha ileri seviyelere getirmek için çalışmalıyız.
Deniz sofralarımızın bereketi, hiç görmediklerimizin evi,
Deniz kavuşmak ve kucaklaşmak,
Deniz ekonomiyi ufukların ötesine taşımak,
Deniz her milde memleket için kazanmak,
Deniz dünyanın tüm sularında bayrağımızı dalgalandırmaktır.
ATA UNUTULMADI
Deniz gördüğümüzden, gücümüz göründüğünden daha fazladır." diyerek, konuşmasını Ulu Önder Atatürk’ün “denizciliği Türkün milli ülküsü olarak düşünmeli ve onu az zamanda başarmalıyız” sözleri ile son vermeden, tüm şehitleri ve gazileri saygı ile anıyor ve 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj bayramınızı kutluyorum” dedi.
ŞEHİTLER ANISINA ÇELENK BIRAKILDI
Konuşmanın tamamlanmasının ardından eski iskeleye geçildi ve hazırlanan çiçeklerle donatılmış çelenk; Silifke Kaymakamı Abdullah Aslaner, Belediye Başkanı Sadık Altunok, Sahil Güvenlik Komutanı Batu Şengül ve Liman Başkanı Orhan Nas tarafından buradan denize bırakıldı.
Şehitler anısına hazırlanan çelenk denize bırakılmadan önce, törene katılan protokol üyeleri ve vatandaşlar birlikte bir hatıra fotoğrafı çektirdi.
SAHİL GÜVENLİK İKRAM…
Şehitler anısına denize bırakılan çelengin ardından Sahil Güvenlik komutanlığı önünde katılımcılara çeşitli ikramlar gerçekleştirildi.
Burada ayrıca günün anısına yaş pasta kesildi. Kaymakam Aslaner, Belediye Başkanı Altunok, Sahil Güvenlik Komutanı Şengül ve Liman Başkanı Nas tarafından, Kabatoj Bayramı için hazırlanan yaş pasta kesildi ve pastalar konuklara ikram edildi.
YAT TURU
Oldukça samimi bir ortamda sohbetin de yapıldığı, çayların içildiği, börek ve çörek ikramlarının gerçekleştiği Sahil Güvenlik Komutanlığı önünden sonra, yat turu gerçekleştirildi.
Marşlar eşliğinde açılan Türk Bayrağı alkışlarla taçlandırılırken, Abdülhamithan Sondaj Gemisinin yanından geçerken Türk Bayrağının açılması yatta bulunan herkesi duygulandırdı ve hep bir ağızdan marşlar söylendi.
Taşucu’nda bulunan yatların katılımı ile vatandaşlar yaklaşık bir saat süren yat turu ile çevre gezdirildi. Havai fişekli gösteriler ile etkinlik sona erdi.
KİMLER KATILDI
Silifke Kaymakamı Abdullah Aslaner, Belediye Başkanı Sadık Altunok, Ak Parti İlçe Başkan Vekili Kemal Yıldız, Emniyet Müdürü İsmail Petek, Jandarma Komutanı Bülent Keskinsoy, Sahil Güvenlik Komutanı Batu Şengül, Liman Başkanı Orhan Nas, Orman İşletme Şefi Harun Boz, Müze Müdürü Nilgün Yılmazer, Ceyport temsilcileri ile vatandaşlar katıldılar.
SPONSORLARA TAM NOT
Ceyport Taşucu’nun sponsor olduğu bayram etkinliğinin diğer sponsoru ise Göktuğ yatçılık Sefa Kınay oldu. Ayrıca Taşucu’nda bulunan Alize, Latife Sultan, Çoban Yıldızı gibi yatlarda Kabotaj Bayramı dolayısı ile gerçekleşen yat turlarında vatandaşlara ücretsiz hizmet verdiler.
Her iki Sponsor firma ve yatçılar görevlerini en iyi şekilde yerine getirirken, akşam 18.00’da başlayan program gece 22.00’de son buldu.
NOTLAR
Etkinlikte her şey çok güzeldi, çirkin olan ise yatların yanaştığı limanın suları oldu. Umut ediyoruz ki buradan ekmek yiyen tekneler bulundukları alanları temiz tutmak için tüm imkanlarını seferber edeceklerdir.
Gözünü budaktan sakınmayan Emniyet Müdürümüz İsmail Petek, korktuğu gerekçesi ile yat turuna katılamadı ve protokoldeki yerini almadı.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.