
Silifke'de Uluslararası Kilikia Arkeoloji Sempozyumu başladı
Sesimiz Haber Merkezi
11 Nisan Cuma günü saat 10.00’da Prof. Dr. Doğan Cüceloğlu Kültür Merkezinde, sempozyum açılış konuşmaları ile başladı. Konuşmalar öğle arası ile sona ererken, öğlen sonu programında ise 2 oturum yer aldı.
İlk Oturumun Başkanlığını Müze Müdürü Nilgün Yılmazer yaptı.
Yılmazer’in başkanlığını yaptığı oturumda, ilk konuşmacı Çiler Altınbilek Algün; Tarih öncesinde Kilikya'da Mağara Iskanlarına Bir Örnek: Eşek Deresi Mağarasını aktardı. Algün, 20 dakikalık süre içerisinde Eşek deresi Mağarasında yaptığı inceleme ve araştırmalarını paylaştı.
İkinci konuşmacı Sina Noei, Mersin-Yumuktepe Geç Kalkolitik Dönem Toprak Yapı Malzemesinin Karakterizasyonunu aktardı. Burada yaptığı incelemeleri detayları ile aktaran Noei’nin konuşmasından sonra ara verildi.
Aranın ardından Hamza Kaycı, Orta Torosların Tarih Öncesi Dönemlerine Ait Yeni Bulgular konulu konuşmasında, bölgede yapılan incelemeler ve araştırmalar ışığında elde eadilen bilgileri paylaştı.
Ekin Kozal, Geç Tunç Çağı'nda Kilise Tepe Seramiklerinin Kültür Tarihi Açısından Değerlendirilmesi: Bölgesel Etkileşimler ve Sosyo-Kültürel Dinamikler konuşmasının ardından verilen aradan sonra günün ikinci oturumuna geçildi.
2.Oturum Başkanlığını Doç. Dr. Yavuz Yeğin’in yaptığı oturumda ilk konuşmacı Eric Luc Jean oldu.
Jean, Hitit Döneminde Ura Ülkesi ve Mersin Bölgesinde Seramik Üretimini aktardı.
Yasemin Ünal, Kilikia'da Pers Yazılı Belgeleri, Nicholas K. Rauh Dana Adası'ndan Taşucu'na Kadar Demir Çağı Kıyı Tahkimatlarını, Murat Tosun Mylai'den İlk Bulgular: Kıbrıs Mortariumları Işığında Yerleşimin Arkaik Dönemine İlişkin Bazı Gözlemleri, Mark Jackson ise Kırsal Isaurian Yerleşiminde Yerleşik Yaşam ve Terk; Kilise Tepe'deki Seviye Bağlamlarının Arkeolojik Kazılarını aktardı.