SİLİFKE’DE FARKLI BİR SERGİ…
Sesimiz Haber Merkezi
Yıllardır Silifke’de insanların sağlığı için hizmet veren dahiliye uzmanı Mehmet Fırat, yıllardır zevkle ve bilinçli bir şekilde gerçekleştirdiği kuş fotoğraflarının sergisini, Silifke Kaymakamı Abdullah Aslaner’in isteği ile Silifke Kaymakamlık binasında 8 Ocak Çarşamba günü açtı.
Kurdele kesilmeden önce davetlilere hitaben bir konuşma yapan Silifke’nin sevilen ve takdir edilen uzman hekimlerinden Mehmet Fırat, sergi açılışının olayını anlattı ve şu bilgileri verdi.
SERGİNİN İSİM BABASI ASLANER
“Ortak bir dostumuzun nikah töreninde Silifke Kaymakamımız Sayın Abdullah Aslaner ile sohbet ederken fotoğrafla ilgilendiğimi ve özellikle kuş fotoğrafları çektiğimi dile getirince, 5 Ocak Dünya Kuş Günü’nde bir fotoğraf sergisi etkinliği oluşturmamızı, kaymakamlık binasında sergileyebileceğimizi söyledi. Yani bu etkinliğin isim babası Sayın Kaymakamımızdır. Kendilerine teşekkür ediyorum.
SİLİFKE’MİZİN EŞSİZ GÜZELLİKLERİ
Sergimizin amacı, kuşların doğal ortamlarına ve onların yaşadığı çevreye saygı duymayı ve duyarlılığı arttırmak, bu nadide güzelliklerin türlerinin korunması için farkındalık oluşturmak, kaybolması muhtemel türlerin görsel kayıtlarını tutmak, Silifke’nin böyle eşsiz özellikleri ve güzelliklerini tanıtmak ve onları saklamaktır.
300’DEN FAZLA KUŞ TÜRÜ VAR
Kuşların fotoğraflarının çoğunun çekildiği bölge Göksu Deltasıdır. Burası, Silifke’yeı 4 belde ve 7 mahalleden oluşmaktadır. Göksu Deltası; Türkiye’de Ramsar Sözleşmesine alınan ilk sulak alandır. Orta Toroslar eteğinde bulunan Mersin İline bağlı Silifke İlçesi’nin güney kenarında, Göksu Irmağının oluşturduğu kıyı ovası üzerindedir. Doğusunda Erdemli, batısında Gülnar, Güneyinde Akdeniz, Kuzeyinde Karaman ile çevrili, il merkezine 85 km uzaklıktadır. Delta, 10.000 km² lik havzaya sahip Göksu Irmağı’nın Silifke-Taşucu arasında denize açıldığı bölgedir. Göksu Nehri’nin batısında iki lagün yer alır. Kuş Cenneti diye de adlandırılan bölge, 300 den fazla kuş türüne ev sahipliği yapmaktadır. Kışlama ve kuluçka alanı olarak kullanan çok sayıda kuş türü, yılın hemen her mevsiminde, ilginç ve canlı bir peyzajın oluşumuna katkı sağlayarak deltanın rekreasyonel potansiyelini ve çekiciliğini daha da arttırır. Yapılan araştırmalar sonucunda kuşların Göksu Deltası’nı hem kışlama hem de kuluçka alanı olarak kullandıkları saptanmış, bazılarının ise yerli türler olduğu belirlenmiştir.
Sergimizde değişik zamanlarda çekilmiş 33 tür fotoğrafı sergilenmiştir ancak Göksu Deltasında 190 kuş türünün fotoğrafları arşivimizde mevcuttur” diyerek, sergiye katılım gösteren katkı sunan sanatseverlere de teşekkür etti.
İLK KEZ FOTOĞRAF SERGİSİ AÇIYORUZ
Silifke’de göreve başladığı günden bu yana gittiği açılışlarda konuşmayan, birkaç kez çok kısa konuşan Silifke kaymakamı Abdullah Aslaner, yaptığı uzun-kısa arası konuşma ile katılımcıları oldukça şaşırttı. Konuşamaz diyenlere inat, çok güzel bir konuşma yaparak hekimlik kimliğinin yanına sanatçı kimliğini de ekleyen Mehmet Fırat için “sanat ruhlu doktor” ifadelerini de kullandı.
Silifke’nin tarih, kültür sanat ve eğitim alanında özel bir yeri olduğuna değinen Kaymakam Aslaner, “Bugün burada yıllardır büyük bir azimle çalışarak, zaman harcayarak çektiği fotoğrafları bizler için sergileyen değerli doktorumuz, sanatçımız Mehmet Fırat beyin fotoğraf sergisini açmak için buradayız.
BÜYÜK EMEK VAR
Görüyoruz ki, her bir fotoğraf karesi için önemli zamanlar harcanmış, zaman beklenmiş, açısı yakalanmış, günü beklenmiş ama ortaya büyük bir eser çıkmış. Bu çalışmaların ardından elbette ki aile vardır. Eşi vardır. Mehmet beyin eşine teşekkür ediyoruz. Sabırla, olgunluk ve anlayışla Mehmet beye yaklaştığı için. Yoksa bu güzel eserleri görmemiz mümkün olmayacaktı.
17 OCAK’A KADAR AÇIK
Bu güzel enstantaneleri bizlere büyük emek ve çalışmalarla sunan Mehmet beye teşekkür ediyoruz. Sergimiz 17 Ocak 2025 akşamına kadar açık kalacaktır” diyerek, sergiyi görmeyenlerin çok güzel kux türlerini görmekten mahrum kalacaklarını dile getirdi.
AİLESİ VE SEVENLERİ YALNIZ BIRAKMADI
Doktorluk yaşamının büyük bölümünü Silifke’de insanların sağlığı için geçiren Mehmet Fırat’ın sergisinde eşi Nermin ve oğlu Çağatay Fırat’ın yanı sıra kız kardeşleri, hekim arkadaşları, dostları, sevenleri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, belediye yetkilileri, ve sanatseverler Mehmet Fırat’ı yalnız bırakmadılar.
Katılımcılara fotoğraflarla ilgili bilgi veren Mehmet Fırat, her bir fotoğraf karesinin çok önemli hatıraları içlerinde barındırdığını da dile getirdi.