Sarıoğlanlılar mühendisleri bağrına bastı!

Sesimiz Haber Merkezi

Rosatom’un “Atoms for Humanity” (İnsanlık için Atom) girişimi kapsamında hikayelerini dünyaya tanıttığı Burak Alatlı ve Canan Hayran Alatlı çifti, memleketlerinde gururla karşılandı. Canan Alatlı’nın memleketi Kayseri Sarıoğlan’a giden Alatlı çiftini, ilçe kaymakamı Murat Çürük makamında ağırladı.

Sarıoğlan Kaymakamı Murat Çürük, Alatlı çiftinin hikayesini medyada çıkan “Nükleerin Öncü Türkleri” haberiyle öğrendiğini söyledi. Kaymakam, Canan Alatlı’nın Sarıoğlan’da yaşayan ve muhtarlık yapan babası Vedat Hayran’ı tanıdığını ve haberi okuduktan sonra Hayran’a akrabalıklarını sorduğunu anlattı. Nükleer mühendis çiftin Vedat Hayran’ın kızı ve damadı olduğunu öğrenen Kaymakam Çürük, çift ile tanışmak istediğini söyledi. Mühendislerin tatil için ilçeye geldiğini öğrenen Çürük, çifti makamına davet etti.

Mühendis çift ve Kaymakam Çürük, yaklaşık bir saat boyunca görüştü. “Sarıoğlan’dan böyle başarılı insanların çıkmasıyla gurur duyduğunu” ifade eden Çürük, çiftin Rusya’da aldıkları nükleer eğitim ve Akkuyu’da işe başlama süreçleri hakkında sorular sordu. Akkuyu projesinin son durumu ile ilgili de bilgi alan Çürük, “Ülkemiz için hayırlı olacak böyle büyük bir projede yer aldıkları için Canan ve Burak Alatlı çiftini tebrik ediyorum” diye konuştu.

AŞKLARI ULUSLARASI HİKAYE OLDU

2010 yılında Akkuyu Nükleer A.Ş’nin personel yetiştirme amaçlı açtığı eğitim programına katılan Burak Alatlı, o dönem Rusya'daki MEPhI Üniversitesi'nde nükleer santrallerin tasarımı ve işletilmesi üzerine eğitim almaya gitmişti. Burak Alatlı’nın o dönem yakın arkadaşı olan eşini de eğitim programına katılması için ikna etmesinin ardından hayatlarını da birleştiren çift, şu anda AKKUYU NÜKLEER A.Ş’de birlikte çalışıyor. Bu öykünün, Rosatom’un başlattığı “İnsanlık için Atom” girişiminde kısa bir filmle paylaşılmasının ardından çift, uluslararası bir tanınırlığa da kavuştu.

 Rosatom’un başlattığı “İnsanlık için Atom” isimli küresel girişim, nükleerin sadece temiz bir enerji kaynağı ya da teknoloji değil, Birleşmiş Milletler’in (BM) 17 maddelik “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne ulaşma konusunda vazgeçilmez olduğunu insan hikâyeleri ile vurgulamayı amaçlıyor. Proje, ekonomiden sağlığa, tarımdan hayvancılığa, uzaydan havacılığa pek çok alanda daha iyi bir dünya için insanlık yararına çalışan nükleer teknolojilerle ilgili de farkındalık oluşturmayı hedefliyor. Projede Türkiye’nin yanı sıra Mısır, Finlandiya, Fransa, Bulgaristan, Beyaz Rusya ve Rusya'dan nükleerin sunduğu fırsatlarla hayatları değişen çok sayıda insanın heyecan verici hikayesi yer alıyor.