MÜHÜRLER KIRILDI, EKİPMANLAR ÇALIŞIYOR

Sesimiz Haber Merkezi Akkuyu NGS Şantiyesinde bir türlü sular durulmak bilmiyor. İÇTAŞ ile olan anlaşma iptal edilmesine rağmen sorunların henüz aşılarak projenin verimli bir şekilde ilerleyememesi tedirginliğe neden oluyor. Bilindiği gibi IC İÇTAŞ’ın yüzde 50 ortaklığı olan konsorsiyumun sözleşmesi fesih edilmiş ve İÇTAŞ, Akkuyu’da devre dışı bırakılmıştı.

MÜHÜRLER KIRILMIŞ Bunun üzerine harekete geçen İÇTAŞ, kendisine ait olan iş makineleri dahil tüm ekipmanları İcra Mahkemesi kararı ile mühürletmişti. Mahkeme kararı ile mühürlenen ekipmanların mühürlerinin kırılarak Rus şirket tarafından kullanılmaya başladığı iddiası ise gündeme bomba gibi düştü.

Bunun üzerine görüştüğümüz ve isminin açıklanmasını istemeyen İÇTAŞ Şirket yetkilisi “Akkuyu NGS inşaat alanında milyonlarca dolarlık ekipmanlarımız var. Şirketimize ait olan bu ekipmanları İcra Mahkemesi kararı ile mühürlettik ancak Rus şirketinin hukuku hiçe sayarak, mahkeme tarafından mühürlenen ekipmanlardaki mühürleri kırmış ve ekipmanları kullanmaya devam etmiştir” diyerek, hukuka karşı gelmenin mutlaka bir yaptırımının olacağının altını çizdi.

YAPIM SÜRESİ ÇOK GECİKTİ

Akkuyu Nükleer Santrali’nin temeli 14 Nisan 2015 tarihinde atılmış ve o günden bugüne çeşitli firmalar bölgede çalışma yapmışlardı.

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) tarafından verilen bilgilere göre dünyada nükleer santrallerin yapım süresi ilk betonun dökülmesinden sonra yaklaşık 6-7 yıl civarında seyrediyor. Yine TAEK verilerine göre dünyada işletmeye giren bazı reaktörlerin yapım süreleri şöyle;

Hindistan'daki Rajastan-5 ve 6 santrallerinin her ikisi 7'şer yıl, Çin'deki Lingao-3; 5 yıl, Qinshan-2 ve 3 ise 4,5 yıl, Japonya'daki Tomari-3 santrali 4,5 yıl.

REKOR KIRACAK

Akkuyu Nükleer Santrali’nde inşaatının yavaşlaması nedeniyle yaklaşık 1-2 yıllık gecikme bekleniyor. Tesisin tümüyle tamamlanmasına ise yaklaşık 5 yıllık süre var. Bu durumda Akkuyu Nükleer Santrali inşaat süresi yaklaşık 12 yıl sürecek gibi görünüyor ve bu yapım süresi ile bir dünya rekoru kırılmış olacak. Akkuyu NGS dünyanın en uzun sürede yapılan nükleer santrallerinden birisi olarak tarihteki yerini alacak.