ANAMUR SUYA DOYACAK…

Sesimiz Haber Merkezi

Çalışmaların devam ettiği Mersin Anamur Alaköprü Sulama İnşaatı hakkında açıklamalarda bulunan DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta; “Proje ile mevcut Anamur Sulaması ve Bozyazı Sulaması ana kanallarının üst kotlarında bulunan tarıma uygun alanların sulanması ve mevcut Anamur Sulamasının rehabilitasyonunu amaçlıyoruz” dedi.

Projenin ayrıntılarına da değinen Genel Müdür Mehmet Akif Balta; “Mersin Anamur Alaköprü Sulaması İkmali kapsamında 69 bin 815 dekar cazibeli, 13 bin 785 dekar pompajlı olmak üzere toplamda 83 bin 600 dekar tarımsal alanın sulaması yapılacaktır. 2024 yılı içerisinde 4 bin 368 metri çelik boru, şantiye sahasında hazır hale getirilmiştir. Bugüne kadar CTP, Çelik ve HDPE Boruların % 80'i döşenmiştir. Çalışmaların tamamlandığı kısımlarda kapalı basınçlı sulama sistemini hizmete almaktayız” dedi.

ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Projede %92 fiziki gerçekleşme oranının aşıldığını belirten Balta; “2024 yılı sonunda sol ana borudaki çalışmaların tamamlanmasıyla; Ören, Ortaköy, Nasreddin, Emirşah, Kızılaliler, Ovabaşı ve Kalınören Mahallelerinin tamamı fiilen sulamaya açılacaktır. Sahadaki ekiplerimiz bu kıymetli projeyi bir an önce tamamlamak ve Mersinli çiftçilerimizin hizmetine sunmak için yoğun bir çaba içerisindeler. Ana boru ve yedek hatlar büyük oranda tamamlanmış durumda. Sanat yapıları ve boru döşeme çalışmaları ise devam ediyor.” ifadelerini kullandı.

VERİM VE GELİR ARTACAK

Projenin bölge için önemini çok iyi bildiklerini kaydeden DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta; “Ülkemizde ‘yerli muz’ denilince akla ilk gelen hiç şüphesiz ki ‘Anamur’. Bununla birlikte ilçede katma değeri yüksek;  avakado, papaya, ananas, pepino ve çilek gibi tropik ürünlerin üretimi de yaygın olarak yapılıyor. Tabi bu ürünlerin üretimi için kullanılan örtü altı üretim tesislerine zarar vermeden çalışmak ve çiftçilerimizin üretimini olumsuz yönde etkilememek için gayret gösteriyoruz. Projelerimizi bu hassasiyetle uyguluyoruz.

Alaköprü Sulama Projesi sayesinde 83 bin 600 dekar arazide sulama maliyetleri düşecek, verim artacak. Halihazırda katma değeri yüksek ürünler üreten çiftçimizin birim alandaki işçilik ve enerji maliyeti de düşecek ve daha fazla üretim yapabilecek. Böylece Mersinli çiftçilerimizin geliri artacak.” dedi.