BAKAN BAYRAKTAR’DAN AKKUYU’YA ZİYARET…

Sesimiz Haber Merkezi

Bakan Bayraktar ve heyetini AKKUYU NÜKLEER A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Anton Dedusenko ve AKKUYU NÜKLEER A.Ş Genel Müdürü Sergei Butckikh karşıladı. Sahada, yetkililere 1’inci Ünite’deki devreye alma çalışmalarının gidişatı ve Akkuyu NGS’nin diğer tesislerindeki inşaat ve montaj çalışmaları hakkında ayrıntılı bilgi verdi. Ziyaret kapsamında Bakan Bayraktar ve proje katılımcıları, devreye alınacak güç ünitelerinin inşası ve işletilmesiyle ilgili temel konuların ele alındığı bir toplantı da gerçekleştirdi.

Heyet, toplantının ardından devreye alma öncesi başlatma ve ayarlama çalışmalarının devam ettiği 1’inci Ünite’deki reaktör bölümünü ziyaret etti. Bakan Bayraktar inşa halindeki güç ünitelerinin panoramik manzarasını görme imkanı sunan Seyir Tepesi’ne de çıktı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ziyaretle ilgili şunları söyledi: “Türkiye’de yeni nesil enerjinin başlangıcı olacak Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi hakkında gerekli tüm bilgileri aldık. Dünyanın en büyük nükleer şantiyesi olan bu şantiyede şu anda 34 binden fazla kişi çalışıyor ve çalışmalar çok yoğun. Ünite 1'de tam ölçekli başlatma ve ayarlama çalışmaları devam ediyor. İlk ünitenin devreye alınmasının ardından birer yıl arayla devreye alınması planlanan 2, 3 ve 4. Ünitelerde ise çalışmalar planlandığı şekilde ilerliyor” dedi.

Ziyaretin ardından AKKUYU NÜKLEER A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Anton Dedusenko da, “Akkuyu NGS Projesi, Rusya ve Türkiye arasında nükleer enerji teknolojileri alanında uzun yıllara dayanan yakın bir ortaklıktır. Çünkü modern bir NGS’nin hizmet ömrü yüz yıldan fazladır. Projenin tüm aşamalarında Türk uzmanlar, benzersiz Rus teknolojilerinin uygulanmasında deneyim kazanırken Rus meslektaşlarıyla tek bir ekip ruhuyla çalışıyor ve çalışmaya devam edecek. Şu anda ilk ünitenin faaliyete geçmesi için hazırlıkların son aşamasındayız ve bu aşama, bizim için temel öncelik nükleer santralin güvenliği olduğundan, ilgili tüm tarafların azami katılımını gerektiriyor” diye konuştu.