KEMAL VAROL KİTAPLARINI İMZALADI

Sesimiz Haber Merkezi

                Taşucu’nda kültür ve sanatın merkezi olan Amfora Müzesi son olarak şair-yazar Kemal Varol’u okurlarıyla buluşturdu. Söyleşiden önce kısa bir açılış konuşması yapan Taşucu Eğitim Ve Doğal Hayatı Koruma Vakfı Başkanı Mustafa Eyce “etkinliklerimizi tatil ve sıcak demeden sürdürüyoruz. Şimdi de Kemal Beyi sizlerle buluşturmaktan mutluyuz.” dedi. Bu sözlerin ardından söyleşiye geçildi.

                Sözlerine, yetiştiği Diyarbakır’ın Ergani ilçesindeki kültür ortamından bahsederek başlayan Varol, Sezai Karakoç’un oralı olduğunu, Ahmet Hamdi Tanpınar ve Osman Şahin’in de ilçede bir müddet bulunduklarını hatırlattı.

                Varol, şiiri bıraktıktan sonra önce roman sonra da öykü yazmaya başladığını belirterek “zira şiir yazarken bile romandan besleniyordum.” dedi. Konuk yazar, ilk romanı olan “Jar”ı ise Melih Cevdet Anday’ın “Kadeş Savaşı” isimli şiirinden esinlenerek yazdığını söyledi.

                Giriş konuşmasından sonra soru-cevap şeklinde ilerleyen söyleşide yazının kendisi için “dert alan” bir uğraş olduğunu belirten Varol, romanlarında metinler arası göndermeler yapmayı çok sevdiğini de sözlerine ekledi. Yazar, çok sevilen ve filme alınan “Âşıklar Bayramı” romanında Hasan Ali Toptaş’ın “Kuşlar Yasına Gider” romanına, Yusuf Atılgan’ın “Aylak Adam” romanındaki “C” karakterine, Kafka’ya ve Nuri Bilge Ceylan’ın “Ahlat Ağacı” filmine göndermeler yaptığını vurguladı.

                Söyleşide bulunduğu Amfora Müzesini de öven yazar “amforalar sadece zeytinyağı, şarap değil hikâyeler de taşır” dedi. Varol, konuşmasının ardından kitaplarını imzaladı.