DEFNE FABRİKASINDA SON DURUM NE?

Sesimiz Haber Merkezi

Silifke’de eczacılık yapan ve yıllardır da kooperatifin tüm yükünü Ali Su ile birlikte çeken Tuğrul Tol, Defne Yağı Fabrikası ile ilgili gelişmeleri gazetemize değerlendirdi.

İşte Tuğrul Tol’un değerlendirmeleri:

“Malum olduğu üzere yönetim kurulu başkanlığını Dr. Ali SU ve yardımcılığını da eczacı Tuğrul TOL’un (ben) yaptığı Silifke Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin halkımızın KOLONYA FABRİKASI olarak bildiği, “BİTKİSEL YAĞ ve TIBBİ AROMATİK ESANS FABRİKASI” için genel kurul tarafından satış yetkisi alınmış ve satış süreci başlatılmıştı. Bu süreç içerisinde fabrikayı satın almak için iki alıcı çıkmıştı.  Bu nedenle kooperatif 29 Ocak 2023 günü Olağanüstü bir genel kurul yapılarak satış kararını alınmıştı. Ancak bu satış kararından 6 gün sonra deprem felaketi olmuş ve bu alıcıların kendi fabrikaları zarar görünce de satın almaktan vaz geçmişlerdi.

Bu alıcılardan biri 3 ay sonra kendisini düzeltip fabrikanın tümüne yine talip olmuş fakat Silifke Belediye’sinden fabrikanın imar durumunu sorduklarında, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin 1/5000 Ölçekli İmar Planı’nda yaptığı DEĞİŞİKLİKLER sonucunda satın almaktan yine vazgeçmişlerdi

Halbuki bu fabrikanın bir devlet projesi olarak tamamen T.C. Orman Bakanlığı’nca 1975 yılında bir İtalyan firmaya hazırlattığı, o zamanlar bu bölgenin Silifke Belediyesi’nin görev alanı dışında olduğu için fabrikanın tüm inşat izin ve ruhsatlarının 1975 yılında Orman Bakanlığı’nca hazırlanıp onaylandığı, daha sonra Silifke Belediyesi’nin görev alanında iken 2003 yılında ayrıca Yapı Kullanım İzni aldığı ve FABRİKA REVİR ve MÜŞTEMİLATI adıyla TAPU SENEDİ DE ALINDIĞI AÇIKTI.

Kooperatif yönetimi bunun üzerine konuyu incelemiş ve Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin 1/5000 Ölçekli İmar Planı’nda yaptığı DEĞİŞİKLİKLERİN, imar hukukuna aykırı olarak kağıt üstünde keyfi olarak yapıldığını tespit etti. Örneğin, tamamen su buharı ile çalışan Fabrikanın 35 metre yüksekliğindeki 100 tonluk büyük su kulesi gibi fabrikanın üretim yapabilmesi için hayati önemi olan su temininin imar dışı kalarak üretim yapamaz hale geleceğini tespit etti.

Kooperatif yönetimi bunun üzerine avukatı vasıtasıyla Silifke Belediyesi’ne dilekçe vererek Silifke Belediyesi’nin yeni yapmakta olduğu 1/1000 Ölçekli Silifke İmar Planı’nda bu yanlışlığın düzeltilmesini talep etti

Silifke Belediyesi konuyu ciddiyetle ele aldı ve kooperatifimize geçen hafta sonu yazdığı resmi cevapta, “FABRİKA REVİR ve MÜŞTEMİLATI OLARAK BELEDİYEMİZ TARAFINDAN YAPI RUHSATI VERİLDİĞİ” belirtmiş ve Silifke Belediyesi’nin yapmakta olduğu yeni 1/1000 Ölçekli Silifke İmar Planı’nın Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin 1/5000’lik planına göre yapıldığı için Kooperatifin Mersin Büyükşehir’den düzeltme yaptırması gerektiği de net bir şekilde ifade edildi.

Kooperatif bu yanlışlık için şimdi Mersin Büyükşehir Belediye’sine müracaat edip bir düzeltme yaptıracaktır.

KOOPERATİF AYRICA 2 Temmuz 2023 PAZAR GÜNÜ SESİMİZ GAZETEMİZİN DE KATILDIĞI OLAĞAN GENEL KURUL TOPLANTISINDA, ÜYELERİMİZ KOOPERATİF YÖNETİMİNE SATIŞLA İLGİLİ TAM YETKİ VERMİŞTİR.

Gazetemizin aracılığı ile de sormak istiyorum; kooperatifin bizzat ortağı olduğu Mersin Büyükşehir Belediyesi, yerel seçimler öncesi yapılan bu yanlışı ne kadar bir sürede çözecek? Yüzlerce insanın mağduriyetini gidermek için hızlı bir çalışma gerçekleştirebilecek mi?

Sesimize ses verdiği için www.silifkesesimiz.com’a şahsım, yönetim kurulu ve kooperatif ortakları adına teşekkür ederiz.” Diyerek, kooperatifte yaşanan gelişmeleri aktardı.