KIYMAZ, ADIYAMAN’DA YAŞANANLARI AKTARDI

Sesimiz Haber Merkezi

Kıymaz’ın yazısı şöyle:

ADIYAMAN’IN KOORDİNASYON SORUNU VE BAKANLIK

Depremin üzerinden 40 gün geçmiş yardım gönderiliyor ama yardımlar ivedi şekilde alınıp ihtiyaç sahiplerine düzenli ulaşmıyor.

Depremin en ağır hasar verdiği Adıyaman’da depremin üzerinden 40 gün geçti.

Deprem sabahı herkes çaresiz ve yalnızdı. Enkaz altındaki yakınlarını Adıyamanlılar çivi ile tel ile çekiç ile metal parçalarıyla, dişiyle, tırnağıyla çıkarmaya çalıştılar.

Adıyamanlılar 3-4 gün yakınlarıyla enkaz başında konuştular çoğu sahipsizlikten, yalnızlıktan göz göre göre öldüler.

İlk günlerde yardıma komşu illerimiz olan Diyarbakır ve Şanlıurfa’dan koşup geldiler. Yakın ilçelerimizden Siverek, Kâhta ve Samsat’tan yardıma geldiler.

Enkaz başlarında ağıtlar ve feryatlardan sesleri kısılmış kar ve yağmur altında titreyen kadınlar çocuklar, yalınayak dolaşıp ağıt yakan Adıyamanlılar yalnızdı, çaresizdi.

Adıyaman’a koşup gelen komşu gönüllü kuruluşlar, rasgele ulaşabildikleri mahalle ve sokaklarda su ve ekmek dağıttılar.

Gecikmeli de olsa gelen yardımlar ilk hafta yolları tıkadı. İlk günden beri Adıyaman’da koordinasyonsuzluk vardı. Nispeten giderildiğini düşünüyorduk fakat maalesef bu sorun halen orta yerde duruyor.

Depremin üzerinden 40 gün geçmiş yardım gönderiliyor ama yardımlar ivedi şekilde alınıp ihtiyaç sahiplerine düzenli ulaşmıyor.

Öncelikli sorunlar, öncelik sıralamasına göre peş peşe çözüm yoluna girip çözülmesi gerekirken, sorunlar üst üste birikmeye başladı.

Dışarıdan gelen Valiler bir yandan ili tanımaya diğer yandan iş yapmaya çalışıyor. Bu bürokratları doğru yönlendirecek kadro Adıyaman’da var mı?

Bu güne kadar gelen gideni uyutanlar bu bürokratları da yönlendiriyor durumda, kendisi yönlendirmeye muhtaç olan bürokrat yönlendirme pozisyonunda.

Adıyaman’da bir sorunu Vali’ye ileteceksiniz yetkili Vali kim?

Tunceli Valisi mi?

Kayseri Valisi mi?

Ordu Valisi mi?

Hangi Vali hangi konularla ilgili vatandaş bilmiyor.

Adıyaman Belediyesi ile ilgili sorumlu kim?

Adıyaman Belediye Başkanı Dr. Süleyman Kılıç mı?

Şehit Kamil Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu mu?

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı mı?

Adıyaman’da halen beni arayıp çadır temini için yardım talebinde bulunuyorlar. Deprem artçıları devam ediyorken üstüne birde sel felaketi üzerine eklendi.

Bir Vatandaşımızla konuştum, hayırsever bir iş adamımız deprem bölgesine 1000 konteyner bağışlamış ve bu konteynırların Adıyaman’a sevkine başlanmış, tırlar yola koyulmuş 600 kadarı Adıyaman’a ulaşmış ve bu işadamımıza telefon açılmış ‘göndermeyin konteyner koyacak yerimiz yok beklesin’ denmiş. Gelen 600 konteyner sağa sola emanet bırakılmış.

Koordinasyon eksikliği iş bölümünde yaşanan aksamalar, işlerin hızlı ve isabetli yürümesine engel oluyor.

Bana sadece bir yardımın ulaşması hikayesini anlatan değerli bir hayırseverin CEO’su Adıyaman için ne kadar büyük çaba gösterdiklerini ama çaresiz kaldıklarını anlattı dondum kaldım.

Yüreğiniz yetiyorsa beni çağırın o vatandaşı da ben çağırayım, sadece bir hayırseverin Adıyaman’a konteyner indirmek için yaşadığı sorun ve engelleri anlatsın topunuz yerin dibine girin.

Beni tanıyanlar bilir, Türkiye’nin de dünyanın da her yerinde dostlarım, arkadaşlarım var. Bu depremden dolayı beni davet ediyorlar gitmiyorum.

Gazeteci sorumluluğu ve vicdanım benim burada ki mağdurların sorunlarını dile getirme, duyurma gibi bir sorumlulukla görevimi sürdürmeye çalışıyorum.

İş yerim, gazete merkezim ağır hasar aldı, bulunduğum kat yağmalandı, emanet bir diz üstü bilisayarla, cep telefonu fotoğraflarıyla gazetecilik yapmaya çalışıyorum.

İnternet olmadığı için 6 kilometre uzakta KYK yurduna yanaşıyorum wifisinden yararlanıp resim video yüklüyorum gazetecilik yapmaya çalışıyorum.

Bunca vatandaşın sorunu varken, kendimiz için bir şey istemedik, utandık çekindik fakat gördük ki kimse bizi önemsediği ve umursadığı da yok. Daha doğrusu o vizyona sahip idareci göremedik, ya da varlar biz de görme bozukluğu var.

Deprem bölgesinde 30 gazeteci öldü 15’i Adıyaman’dan.

Bölgede kalan ve yayın yapmaya çalışan 5-6 yayın kuruluşu var, bunlarda zor şartlarda yayın yapıyorlar. Gazetecinin görevlerini rahat yapabilmesi için çözüm üretemeyen, bu vizyona sahip olamayan bir yönetim anlayışı bu kentte insanları tutabilir mi?

Bu koordinasyon yetersizliği ve aksaklıklar yüzünden bunca çoluk çocuğu, bunca aileyi çadıra mahkûm etmeye, mağdur etmeye ne hakkınız var?

Ben AK Parti seçmeni bir gazeteciyim, burada gazetecilik yapan arkadaşlarımın da, mağdur olan vatandaşlarımızın da etnik kimlik, mezhebi ve partileri önemli değil. Burada ki mesele insanlık meselesidir ve her türlü siyasi kaygının üzerindedir.

Sayın Cumhurbaşkanımıza sesleniyorum; Adıyaman, AK Parti kurulduğu günden beri %70 üzeri ortalama oy vererek Recep Tayyip Erdoğan’a destek veriyor.

Sincik-Samsat gibi ilçelerimizde %95 gibi yüksek oranda oylarla destek veriyor.

Adıyaman 2023 yılında bu koordinasyon eksikliğini hak etmiyor. Seçim nedeniyle bazı bakanlıklarda değişme zorunluluğunun yanı sıra belki kabine değişimi olacak. 

Bu acılı günde güvendiğiniz tecrübeli bir Adıyamanlıyı lütfen bakan olarak atayınız, Koordinasyonun üst düzeye çıkarılması ve bu atamayla Adıyaman’ın projelerinin takibi içinde yararlı olacaktır, bu deprem acısı içerisinde Adıyaman’a da önemli bir moral olacaktır.