ÇED toplantısından yat limanına onay çıkmadı!
Sesimiz Haber Merkezi
İl Çevre Müdürlüğü tarafından Taşucu Lütfi Elvan Öğretmenevinde yapılan toplantı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 5. Bölge Müdürlüğü yetkililerinin; mevcut Taşucu Balıkçı Barınağına yapılacak yeni proje hakkında bilgi vermesi ile başladı.
PROJE ANLATILDI
Yapılacak yeni projede; mevcut yapılara yapılacak ilavelerin; yatçıların kullanımı için 3 adet kazıklı iskele, balıkçıların kullanımı için 1 adet kazıklı iskele, yatçıların kullanımı için 1 adet rıhtım ve bir adet kazıklı rıhtım ve balıkçıların kullanacağı 2 adet rıhtım yer alacağı bilgisi verildi. Proje kapsamında limanda; 100 adet yat, 76 balıkçı teknesi olmak üzere toplamda 176 yat ve tekne için alan olacağı açıklandı.
Projenin toplam 4 yıl süreceği ve 2 yılı alt, diğer 2 yılının ise üst yapı inşaat süresi olarak projelendirildiği, inşaat çalışmalarında 50, işletme çalışmalarında ise 18 personelin çalıştırılmasının planlandığını belirtildi.
Projenin bölgenin yapısına uygun fiziksel özellikleri taşıdığı, konumu ve alt yapısı ile uygun olduğunun yanı sıra, inşaat döneminde zararsız atıkların olabileceği ifade edildi.
YOK SAYMAKTIR
İlgili kurumlar tarafından görevlendirilen yetkililer, katılımcılara söz verdiler. Söz alan davetli ve katılımcılar; mevcut balıkçı barınağının, oturulan yerden çizilen projelerle yapılamayacağını belirterek, “Birilerine peşkeş çekilmesine asla izin vermeyeceğiz. Biz balıkçıların ve Taşucu halkının görüşü alınmadan böyle bir projenin hayata geçirilmeye çalışılması, bizleri yok saymaktır ve biz buna asla izin vermeyeceğiz. Hazırlanan projede; değil feribotların yatların bile hareket kabiliyetleri sınırlı olacağı gibi giriş ve çıkışlarda ciddi sorunlar yaşanacaktır. Kaldı ki Mersin Büyükşehir Belediyesinin projeye onay vermeyerek, projeye karşı çıkmıştır” şeklinde karşı duruş gösterdiler.
İSTEDİĞİMİZİ DEĞİL İSTEMEDİĞİMİZİ YAPIYORSUNUZ!
Etkinliğe katılan ve balıkçılık yapan Ali Söylemez, “Bize sordular mı? Biz mevcut balıkçı barınağında çalışma yapılmasını istemiyoruz. Bu çalışma biz balıkçılar için değil, birilerine peşkeş çekmek için yapılacak. Hastamız var doktor istiyoruz, hastanede doktor yok, hastaneye doktor göndermiyorsunuz! Yollarımızı genişletin kazalardan kurtulalım diyoruz, yollarımızı yapmıyorsunuz! Şimdi gelmişsiniz bizim istemediğimiz işi yapmaya kalkıyorsunuz. Biz balıkçılar olarak böyle bir yapılanma istemiyoruz!. Madem bu çok iyi bir hizmet niye iktidar partisinin ilçe yöneticileri burada değiller, niçin onlar bunu savunmuyorlar?” diyerek tepkisini ortaya koydu.
SAĞLIKLI DEĞİL
Yat sahipleri ve kooperatif yetkilileri de, projeksiyon ile sunumlar üzerinde görüşlerini dile getirdiler.
Mevcut barınak için planlanan projenin hiçbir şekilde sağlıklı çalışmasının mümkün olmadığı, yatların bile girip çıkmakta ve dönüşlerde sıkıntı çektiğini, bu projede ise feribotlar için de yer yapılacağı belirtilmiştir. Böyle bir dar alanda balıkçı teknelerinin bile sağlıklı giriş çıkış yapamayacaklarını savundular.
Öte yandan toplantıya katılan Muhtar Adnan Uysal da, böyle bir projeye onay vermelerinin mümkün olmadığını, Taşucu halkının serzenişlerine kulak verilmesini istedi.
ARTIK YETER!
Eski milletvekillerinden Dr. Ali Su ise, “Her şeyimizi aldınız, yaşam hakkımızı da alıyorsunuz. Sizi soralım diye geliyorsunuz ancak proje ile önümüze geliyorsunuz. Her şeyimizi aldınız, alıyorsunuz! Yeşilovacıklı çimento tozları arasında yaşam mücadelesi veriyor, Akdereli çimento fabrikası ile boğuşuyor. Taşucu’nda yaşam alanları birer birer yok ediliyor. Bizler, bu insanlar nerede yaşayacaklar? Utanıyorum, bunalıyorum! Yaptırmayacağız, yapamayacaksınız! Artık yeter!” diyerek, tüm katılımcıların gönlünden geçenlere seslendirdi.
BÜYÜKŞEHİRİN ONAYLAMADIĞI PROJEYİ NASIL YAPMAYI DÜŞÜNÜYORSUNUZ?
Av. Ayşe Doğan da, projeden Mersin Büyükşehir Belediyesinin bilgisinin olup olmadığını sordu, ilgili kurumlara bilgi verildiği cevabını almasının ardından “Mersin Büyükşehir Belediyesi, bu projeye onay vermemiş, bu konuda Büyükşehir Belediyesinin ilgili kurumundan net bilgi aldım. Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından onaylanmayan bir projeyi nasıl yapmayı düşünüyorsunuz?
BU NASIL BİR KARAR?
Çizilmiş olan projede yeşil alanlar kullanılmayacak diyorsunuz ama bunun bir teminatı var mı? Mevcut alan Mersin Büyükşehir Belediyesinin alanı içerisinde bulunuyor, buna rağmen usulsüz ve kanunsuz bir yapılanma için mi böyle bir toplantı yapma kararı aldınız?” şeklinde görüşlerini belirtti.
Katılımcıların tamamına yakının söz aldığı toplantıda Taşucu Balıkçı Barınağında yeni projenin yapılmasına yönelik tek bir destek gelmedi.
BUNUN ADI SAYGISIZLIK!
Bunun sadece fikir alış verişi olduğunu dile getiren toplantıyı yöneten yetkili, bu olumsuz görüşleri yetkili kurumlara ileteceklerini dile getirdiler ancak alınan notların neler olduğu konusunda bilgi vermekten kaçındılar. Av. Ayşe Doğan’ın görmek istemesi sonrasında ise yetkili kurumun görevlisi yazılı kağıdı masaya fırlatarak, kişiliğini ortaya koyarken, Av. Ayşe Doğan, toplantıyı tutanakla resmileştirdi.
Bir üst yazı kaleme alarak, tutanağın altına isimler açıldı ve katılımcılar bu tutanağın altını imza atarak, projenin yapılmaması konusunda fikir birliği oluşturdular.