Hatay’ın Ortadoğu’ya açılacak kapısı: HADO
Sesimiz Haber Merkezi
Hatay Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı hemşerimiz Bülent Ok, Hatay Büyükşehir Genel Sekreter Yardımcılığı görevine gelmesinin ardından, Hatay Büyükşehir Belediyesinin yaptıkları projeler Hatay ilinin çehresini değiştirirken, insanlarına da istihdam sağlamaya başladı.
BÜLENT OK KİMDİR?
1957 yılında Silifke’de doğan, ilk, orta ve lise öğrenimini Silifke’de tamamladıktan sonra, Gazi Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden mezun olduktan ve sırası ile Milli Eğitim Bakanlığı'nda öğretmen, Kültür Bakanlığı’nda Özel Kalem Müdürlüğü ve HAGEM Daire Başkanlığı, Milli Kütüphane Daire Başkanlığı görevlerinde bulundu. Sonrasında Başbakanlık Müşavirliği, Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı’nda Deniz Ulaştırması Genel Müdür Yardımcılığı ve Genel Müdürlüğü, Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdür Yardımcılığı ve Genel Müdür Vekilliği görevlerinde bulundu. Ayrıca Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nda Demiryolu Düzenleme Genel Müdürlüğü’nde Genel Müdür Danışmanı olarak görev de yaptı. 2 Aralık 2020 tarihinde Hatay Büyükşehir Belediyesi’nde Genel Sekreter Yardımcılığı görevine atandı.
Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından sağlanan imkanlar dahilinde çalışmaların yapıldığı Hatay’ın tanıtımına, turizmine ve ekonomisine katkı sağlayacak olan en prestijli projelerinden Hatay Deniz Otobüsü (HADO) projesinin temelleri atıldı.
Hatay’ı Akdeniz’den dünyaya bağlayacak olan HADO projesi için önce Hatay halkının sonra Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’ın desteğiyle, hayata geçirmek üzere önemli aşamaları tamamladıklarını kaydeden Bülent Ok, proje kapsamında sefer fizibilite raporları ve gemi iskelesi çalışmalarının yapıldığını, Hatay’ın bütününü etkileyecek olumlu bir proje olduğunu dile getirerek yapılan çalışmaları gazetemize değerlendirdi.
GÖZLEMLERİ...
“Öncelikli olarak genel gözlemlerimi aktarayım. Türkiye’nin nüfus artış hızının 2019 yılında yüzde 13,9’dan 2020 yılında yüzde 5,5’e düştüğünü, aynı dönemde Hatay’ın nüfusunun sırasıyla yüzde 11,8 ve yüzde 18,5 arttığını dikkate alınca, yakın gelecekte Hatay’ın toplam nüfustaki ağırlığının artması beklenebilir. Bu sayılara Suriyeliler dahil değildir. Bunun yanı sıra Hatay’da önem taşıyan sektörlerden biri olan tarımda küçük işletmeler hakim. Bu sebeple üretim yöntemlerine dayalı geleneksel teknoloji kullanılması, ileri teknolojiye geçilememesi, hayvancılık ve yem bitkileri üretiminin yetersizliğini gördüm. Ayrıca tarıma dayalı sanayinin yetersiz durumda olması, meyve üretiminin ağırlığına ve önemine karşın, meyve kurutma ve işleme tesisleri bulunmaması dikkatimi çekti. Son olarak da Hatay turizm çeşitliliği en yüksek olan illerden biri olmasına rağmen turist sayısı ve turizm gelirleri çok düşük olması gözlemlerimden biridir. Geniş sahillerin yanı sıra kültür, inanç, tarih turizmine yönelik varlıkları çok. Kültürü genel olarak Orta Doğu kültürlerinin bir parçası olmasına ve Hıristiyanlığın en eski merkezlerinden biri olarak tanınmasına rağmen, gelen turistler arasında yabancıların payı çok düşük. Bunda, son yıllarda 4-5 yıldızlı oteller yapılmakla birlikte, genel olarak turizm tesislerinin standartlarının düşüklüğünün etkisi de var. Ayrıca, deniz turizmini geliştirecek bir kültürel atmosfer yaratılması önemlidir. Özellikle İskenderun’da deniz kirliliğinin yoğunlaşmasını da bir sorun alanı olarak belirtmek gerekir.
Özetle temel sorunlarının sebepleri ülke sorunlarının yansıması ve Hatay’ın konumu diyebiliriz. Yansımaları ise ekonominin genel durumu, gelir durumu, tarım, imalat sanayi, turizm, ihracat gibi sektörlere ilişkin durumları ortaya çıkarıyor. Çözüm önerisi olarak ise yerel yönetimlerin Türkiye genelinden kaynaklanan sorunlar karşısında yapabilecekleri çok sınırlıdır. Ancak ilin özel konumundan doğan sorunlara karşı ellerindeki bazı araçları kullanabilirler. Hatay’daki talep yetersizliğini aşmak için bazı politikalar uygulanabilir.
DENİZ ULAŞIMI GELİŞTİRİLMELİDİR
Şöyle ki; Hatay denizyolu ulaşımını geliştirmek zorundadır. Bu sadece yük taşımacılığını kapsamaz. Pazar araştırmaları yapmak ve ilişkiler kurmak, güçlendirmek için yük ve insan taşımacılığı birlikte düşünülmelidir. Yurtiçi pazarlar açısından Hatay öncelikle Adana ve Gaziantep’i hedef almak zorundadır. Yakınında bu iki önemli sanayi kenti varken, Hatay’ın onlardan bağımsız olarak sanayi stratejisi uygulaması mümkün değildir. Hatay bu iki merkezle birlikte, bu kentlerdeki sanayiye eklemlenerek gelişmeyi hedef almalıdır. Bütün bunların ön şartı Ortak Pazarlama Ajansı kurulmasıdır. Ortak pazarlama ajansları yurt dışında başarılı örnekleri olan kuruluşlardır. Özellikle küçük üreticilerin bir araya gelerek geniş pazarlama faaliyetlerine girişmesini ve olanakları sağlarlar. Ortak pazarlama ajansları ayrım yapmadan bütün sektörlerde hizmet verebilecek kuruluşlardır. Kooperatifler, kooperatif birlikleri, ticaret, sanayi odaları, esnaf birlikleri ortak pazarlama ajanslarının ortağı olabilirler.
HADO HATAY İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR PROJEDİR
Çalışmalarını yürüttüğümüz Hatay Deniz Otobüsü (HADO) projesinde, hızla sona yaklaşmaktayız. Uluslararası Gemi ve Liman Tesisleri Güvenlik Kuralları (ISPS CODE - International Shipand Port Facility Security) kapsamında, Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) tarafından belirlenen, denizcilik sektörüne ait tüm güvenlik gereklilikleri yerine getirilmiş olup, deniz güvenliğine yönelik düzenlemeler tamamlanmıştır. Bahsi geçen tesisimizin, Deniz Hudut Kapısı ilan edilmesi için İçişleri Bakanlığı’nın ve Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün tüm gereklilikleri yerine getirilmiş olup, kısa bir süre içerisinde Deniz Hudut Kapısı olma vasfına kavuşacaktır. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nün talepleri doğrultusunda gerekli fener ve diğer donanımlar temin edilmiş, denetlemeleri tamamlanmış ve sertifikaları alınmıştır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na Acil Müdahale Planımız sunulmuş, acil müdahale konusunda Ulaştırma Bakanlığı’ndan akredite bir firma ile sözleşme yapılmıştır. Sonuç olarak; ‘Kıyı Tesislerine İşletme İzni Verilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’ kapsamında ilgili yönetmeliğin tüm hükümleri yerine getirilmiş olup, Bakanlık tarafından inceleme ve denetleme aşamasına gelinmiştir.
İNSAN ODAKLI HİZMET VERECEK
4 ton hafif kargo kapasiteli gemimizde hafif kargo ve ayrıca UNESCO vizyonumuzla örtüşen restoran hizmeti de vereceğiz. Detayları çalışılmakla birlikte şu kadarını söyleyebilirim; her iki projede HADO manifestosunun gereği olabildiğince hızlı, ekonomik, konforlu olacak. Fonksiyonel ve işlevsel bakış açısıyla deniz otobüsümüz ile entegre olarak gerçekleşecek. İnsan odaklı hizmet verecek.
KIBRIS SEFERLERİMİZ OLACAK
Bahsi geçen, Arsuz Hado Yolcu Terminali -4 ve -6 metre arasında değişen derinlikte toplam 100 metre uzunluğunda sadece bir geminin yanaşabileceği bir iskeleden oluşmaktadır. Hado Yolcu Terminali ile Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti’nin Gazimağusa Limanı arasında hava şartlarının uygun olduğu süreler içerisinde, Mayıs-Ekim ayları arasında haftada bir sefer olmak üzere sadece alüminyum malzemeden yapılan katamaran tarzı küçük deniz otobüsüyle yolcu taşımacılığı yapılacaktır. Limana yanaşacak gemi tam boyunun 40 metre ve genişliğinin 9-10 metre civarı ile ağırlığının yaklaşık 425 gt civarında olmasını planlamaktayız.
BU PROJE İLE HATAY’A TURİST GELECEK
Bu proje uluslararası deniz ulaşımının hayatımıza girmesine, ilimize gelen turist sayısının artmasına, sosyal ve kültürel hayatımızın canlanmasına büyük katkı sağlayacaktır. Ayrıca yaşanan savaşlardan oldukça etkilenmiş olan ilimizin, ticaret hayatını da canlandırarak ekonomimize katkı sağlayacaktır. Hatay il genelinde her geçen gün artan trafik sorununa alternatif arayan Hatay Büyükşehir Belediyemiz deniz ulaşımına ve trafik sorununun çözümüne katkıda bulunmak amacıyla bu projeyi hayata geçirmeyi hedeflemiştir. Hatay Deniz Otobüsü projesi, ülkemizin doğu-batı ekseninde ulaşım koridoru oluşturarak, uluslararası deniz ulaşımını canlandırmayı amaçlamaktadır.
MAJÖR PROJELERN ÜRETECEĞİZ
Hatay Büyükşehir Belediyesi olarak projelerimizde geleceğe global bir vizyonla yürüyoruz ve Hatay’ı “İnsan Odaklı Şehir” olarak konumlandırıyoruz. Bu düşüncelerle kentimiz “renkli olmalı, aydınlık olmalı, tarihi mirasımızı sahiplenmeliyiz, kardeşlik ruhunu önemsemeliyiz, ulaşımı basitleştirmeliyiz, sporu her semte yaymalıyız, eğitim geleceğimizdir, yenilikle gelişmeliyiz” diyerek sürdürülebilir fikirler inşa ediyoruz. Bu fikirler ışığında Hatay’ımız için çok daha fazla ve majör (Büyük-Önemli) projeler üretmeye devam edeceğiz.
HADO KALKINMA PROJESİDİR
Bir gemimizde her seferde yaklaşık 330 kişi taşıyacağız. Her şeyden önce HADO projesi kendi varlığıyla kaptan, başmühendis, gemici, yağcı, çarkçı, yer hizmetleri, gemi hizmetleri, limanlardan alınan hizmetlerle bir katma değer ve istihdam oluşturacak. Daha sonra da HADO’da yolculuk eden her yolcu ayak bastığı her limana, kente, tabi öncelikle Hatay’ımıza bir hareketlilik ve reel ekonomiye katkı getirecek. HADO’nun olduğu her lokasyonda bir ekonomi ve yeni iş kapıları oluşacak. HADO sayesinde Hataylı vatandaşlarımız için yeni iş kolları ve sektörler oluşabilecek. Hatay’a gelen nitelikli turist sayısı HADO ile artacak ve bu durum esnafımızı, turizm sektörümüzü birebir etkileyecek. HADO bir geminin de ötesinde deniz aşırı ve uluslararası bir biçimde kültürel, ticari, sanatsal, tarihsel, ekonomik, sosyal ve evrensel değerlerle bir etkileşim ve kalkınma projesidir. HADO’yu global, inovatif bir biçimde hayatı kolaylaştıran, hızlandıran, katkı sağlayan, yeni iş alanları ve fırsatları doğurabilecek ölçekte planlıyoruz. Ve bunu Hatay’ın kadim tarihsel enerjisiyle yapıyoruz. HADO’yu büyütmek ve daha nice limanlara götürmek en büyük hayalimizdir.
HATAY BÜYÜK PROJELERİ HAK EDİYOR
Hatay’ımız çok daha büyük projeleri hak ediyor, bunun için gece gündüz yorulmadan, durmadan çalışıyoruz. HADO Hatay'a, bölgemize ve Türkiye’mize hayırlı olsun. Hep birlikte daha nice projeleri başaracağımıza inanıyorum. Başta Hatay Büyükşehir Belediye Başkanımız Doç. Dr. Lütfü Savaş olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür etmek istiyorum.