Atalık nohutunun hasadı yapıldı
Sesimiz Haber Merkezi
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin tarıma yönelik destekleri kapsamında hayata geçirdiği ‘Yerel Nohut Çeşitlerinin Yerinde Korunması ve Pazarlanması Projesi’ ile çiftçinin yüzü bir kez daha güldü. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Gülnar ilçesi Dayıcık Mahallesi’nde düzenlenen ‘Atalık Nohut Hasat Töreni’ne katılarak çiftçilerin mutluluğuna ortak oldu. Üreticiyi destekleyerek dertlerine derman olmaya çalıştıklarını ifade eden Başkan Seçer, atalık tohumların serpildiği proje arazisinde nohutların ilk hasadını yaptı. Seçer, “Ürettikçe kazanırız, kazandıkça gelişiriz” dedi.
Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi ile Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü iş birliği ile yürütülen çalışmada çiftçinin yüzü bir kez daha güldü. Geçtiğimiz Nisan ayında yapılan proje kapsamında Gülnar’da Bereket, Şeyhömer ve Dayıcık Mahalleleri olmak üzere toplam 3 mahalledeki 23 üreticiye 5’er dekar alanda olmak üzere 60’ar kilo, toplamda da 1380 kilo atalık tohum desteği verildi. Yine her üreticiye 500 gram olmak üzere toplam 11,5 kilo zirai ilaç desteği sunuldu.
KALKINDIRMA PROJELERİ
Törende yaptığı konuşmada birlikte hareket etmenin önemine değinen Başkan Seçer, tarımda çok önemli projeleri hayata geçirdiklerini, bunlardan birinin de atalık tohum desteği olduğunu belirtti. Hadi Gel Köyümüze Destek Verelim Projesi kapsamında 60 üreticiye 25’er küçük baş hayvan verdiklerini, bu üreticilerden 6’sını Gülnar’dan seçtiklerini belirten Başkan Seçer, “Her birine 25 hayvan, 1 yıllık yem ve aşısı. Bu yıl yine 60 üretici. 4’ünü Gülnar’dan seçtik” dedi. Seçer, projeden geçen yıl 26 kadın üreticinin faydalandığını, bu yıl bu sayının 34’e ulaştığını belirterek, “Bu bacım belediyeden 25 hayvan alıyor, bunun üretimini çoluğu ve çocuğuyla yapıyor. Belediyenin desteğiyle bir hayvancılık işletmesi sahibi oluyor. Bizim yaptığımız projeler vatandaşı kandırma projeleri değil, vatandaşı kalkındırma projeleri. Böyle baştan savma belediye proje yapıyor, destek veriyor diye proje yapmıyoruz. Yine yeni bir proje bu yıl başladı. Dağıtımını da yaptık. 100 aileye her birine 100 kaz yavrusu, civcivi dağıttık. Yemlerini de veriyoruz. Yetiştiricilerimiz hayvanları yetiştirdiği zaman bize satacaklar” ifadelerini kullandı.
ATALIK TOHUMUNU EN İYİ ŞEKİLDE DEĞERLENDİRECEĞİZ
Hasadı yapılan atalık tohum projesinin detayları hakkında da konuşan Başkan Seçer, projede Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’na bağlı Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi ve Mersinden Kadın Kooperatifi’nin iş birliği yaptığını söyledi. Seçer, şöyle devam etti:
“Bakanlığa bağlı da olsa, belediye de olsa bu kurumlar milletin kurumları ve işbirliği yapma gerekliliği var, hatta zorunluluğu var. Çünkü iyi şeyler çıkıyor. Çok değerli çalışmalar yapılıyor. Yine Silifke'de Balandız’da sarı buğday üretimi yapılıyor. Bu da Atalık tohumdu. Bu yıl ikinci yılıydı. Burada yaptığımız proje ilk yılı. Yerel nohut çeşitlerinin korunması adı altında bu projeyi 3 yıl süreyle yapacağız. Bu yıl ne yaptık? Bereket, Dayıcık, Şeyhömer Mahallesi’ne toplamda 7’si kadın olmak üzere 23 üreticimize tohum dağıttık. Üretim yaptılar. Toplamda 115 dekar, her birine 5 dekarlık tohumlarını verdik. 1380 kilogram. Her bir üretici için de zirai ilaç desteklerini yaptık. Şimdi hasadını yapacağız. Bunun alımını yine biz yapacağız kooperatif aracılığıyla. Mersinden Kadın Kooperatifi, bu kooperatifimizin de önemli destekleri ve emekleri var. Fiyatımız Toprak Mahsulleri Ofisi’nin açıkladığı fiyattan %25 daha fazla. Bizin için üreticinin kazancı önemli. Bir nevi anlaşmalı bir üretim gibi. Alan memnun, satan memnun olmalı. Biri memnun olur, diğeri memnun olmazsa proje yürümez. Her 2 taraf da bu işten memnun olacak. 3 yıl süreli bu projemizi en güzel şekilde değerlendireceğiz” diyen seçer konuşmanın ardından vatandaşlarla bir araya gelerek sohbet etti, sorunlarını dinledi.