Kadının fendi ejderi yendi!

Silifke/Sesimiz

Son yıllarda Silifke’de yaygın şekilde üretimine başlanan ejder meyvesinin üreticileri arasında hiç tarımla uğraşmamış ancak azmi ile başarıya koşan kadın üretici Mehtap Türktopu da var.

Hayalinin tropikal meyveler ve çiçekler yetiştirmek olduğunu dile getiren Türktopu, “Benim en büyük hayalim, bir seram olsun içerisinde tropikal çiçekler ve meyveler yetiştirmekti. İlk deneyimimi 2009 yılında Tayland’dan Plumeria ağacının tohumlarını getirttim, evin içinde amatörce küçük bir sera yapıp yetiştirmeye başladım. 100 civarında ağaç oldu ağaçlar büyüdükçe saksılarını değiştirdim, sonunda ise babamın bahçesine yerleştirdim. Hepsi 1.5 -2 metre oldular. Plumeria maceramı böyle tamamladım.

EJDER MEYVESİ...

Böyle bitmesini istemedim ve araştırmalarım sırasında tropikal meyve olan ejder meyvesi ile 5-6 yıl önce tanıştım. Ve başarmalıyım, bunu yapabilirim dedim. Sürekli olarak çeşitli kitaplar okudum, araştırmalar yaptım. Ve devamında ise toprak arayışına girdim.

Silifke gibi güçlü ve verimli toprağı olan bir bölgede geçen yıl bir sera kiraladım ve içinde ejder meyvesi ile birlikte kiraladım. Ancak içinde bulunan colombia red cinsinin geçici bir cins olduğunu öğrendim ve yüzde 75’lik bölümünü sökerek, seraya erkenci, ortancı, yılın iki ayı değil de altı ayı meyve alabileceğim ticari olarak da geçerli olan dokuz çeşit ejder meyvesi cinsi ektim. Yeni cinslerde ekmeye devam edeceğim.

NEDEN SİLİFKE?

Ejder meyvesi tropikal iklim kuşağı meyvesidir. Akdeniz, tropikal iklim kuşağına en yakın bölgelerden birisidir. Silifke ise toprağı güçlü ve zengin bir ovadan oluştuğu için tercihimi Silifke’den yana kullandım ve de Silifkeliyim...

ZOR OLMADI MI?

Eğer yıllarca hayalini kurduğunuz bir işi ne pahasına olursa olsun hayata geçirebildiyseniz inanın hiç zor olmuyor. İşinizi severek yaptığınız takdirde zorluk kolaylaşıyor. Zevk alarak yapıyorsunuz.

Her gün seranın kapısından girdiğimde büyük bir moral buluyor, hayata pozitif bakıyorum. Dünya ile bağlantım kopuyor ve hayaller aleminde oluyorum sanki. Doğrudur, bağ-bahçe işi zor ve fiziksel güç istiyor ama severek yapınca ve karşılığını çiçek ve meyve olarak da alınca tüm yorgunluğunuz ortadan kalkıyor.

Kısacası, ben hayatımdan memnunum ve herkese tavsiye de ederim. Toprakla uğraşmak, bürün ve ürünler yetiştirmek insanlara çok rahatlatıyor. İnanıyorum ki, meyveler vermeye başladığında, yorgunluğum daha da azalacak, çalıştığımızın karşılığını almanın haklı gururunu da yaşayacağız” diyerek, evli ve iki çocuk annesi ve Silifkeli olduğunu de sözlerine ekledi.

Ne diyelim; azimli, kararlı, çalışkan, başarmak için mücadele eden ve mütevazi kişiliğe sahip olan Mehtap hanımı kutlamaktan başka...