1920’lerin Silifke’si kitaplaştırıldı…
1920’lerin Silifke’si kitaplaştırıldı…
Mersin Üniversitesi öğretim üyelerinden Koray Gidirişlioğlu tarafından yapılan araştırmaların ardından kitaplaştırılan Siyasi, İdari, Kültürel ve Ekonomik Alanda Silifke (1920-1936) adlı eser, Paradigma Akademi Yayınları tarafından satışa sunulacağı ve seçkin kitapçılara ulaştırılacağı öğrenildi.
Sesimiz Haber Merkezi
Mersin Üniversitesi Edebiyat Fakültesi öğretim üyelerinden Koray Gidirişlioğlu, tarafından; Başbakanlık Osmanlı Arşivi, Cumhuriyet Arşivi, TBMM Zabıt Cerideleri, Adana Vilayet Salnameleri, Osmanli Devlet Salnameleri, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Salnameleri, Silifke'nin yerel gazetesi olan Taşeli ve dönemin diğer gazeteleri ile Silifke ile ilgili bu zamana kadar yayınlanmış çeşitli kaynaklar ve Silifke Ticaret Odası kayıtları taranarak yapılan titiz bir çalışma neticesinde meydana gelen Siyasi, İdari, Kültürel ve Ekonomik Alanda Silifke(1920-1936) adlı eserin, okuyuculara sunulmak üzere kitapçılara ulaştırılmaya başlandığı öğrenildi.
HOCA ASKERİ
Kitapla ilgili olarak gazetemize bilgi veren Koray Gidirişlioğlu, “Eserimizin birinci bölümünde genel hatlarıyla Silifke'nin kuruluşundan cumhuriyet dönemine kadar olan tarihine, 1920-1923 yılları arasında Birinci Mecliste görev yapan İçel Vilayeti (Silifke) Milletvekillerinin Meclis çalışmaları ile İkinci ve Üçüncü Meclis'te yer alan İçel (Silifke) Vilayeti milletvekillerinin çalışmalarına değinilmiştir. Bu bölümde ayrıca dayısını ziyaret için geldiği Silifke'de Ramazan ayı münasebetiyle halktan gelen talepler üzerine dini vaazlar vermeye başlayan fakat bu vaazlarında asıl amacının halkı yeni kaldırılmış olan Saltanat ve Halifeliği tekrar özendirmek olduğu anlaşılan Hoca Askeri Hadisesi üzerinde durulmuştur.
ATATÜRK VE NÜFUS
Çalışmamızın İkinci bölümde Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Silifke'ye yapmış olduğu 4 önemli ziyarete değinilmiş bu ziyaretlerin Silifke'nin geleceğini nasıl şekillendirdiği üzerinde özellikle durulmuştur.
Çalışmamızın Üçüncü bölümünde Silifke'nin idari ve nüfus yapısı incelenmiştir. 1924 te Silifke'nin İçel Vilayetinin merkezi olma konumundan 1933 te ilçe konumuna düşürülmesine kadar geçen süreç ile Silifke'nin ilçe konumuna düşürülme nedenleri ayrıntılı olarak verilmiştir.
KÜLTÜR, TARIM, EĞİTİM
Dördüncü ve son bölümde ise Silifke de kültürel eğitim-öğretim ve ekonomik alanda yapılan faaliyetlere değinilmiştir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Silifke de tarımı geliştirme adına kurduğu Tekir Çiftliği ile Tarım Kredi Kooperatifinin Silifke’deki tarımın gelişmesine olan katkıları üzerinde özellikle durulmuştur. Bu bölümde ayrıca Silifke Ticaret ve Sanayi Odası'nın o dönemki kayıtlarına da ulaşılmış bu kayıtlar sayesinde Silifke’nin ihracat ve ithalatında öne çıkan ürünler tablolar halinde verilmiştir.
İL OLMANMIN ÖNÜNÜ AÇMASI DİLEĞİ İLE…
Arşivlere inerek yaptığımız önemli bir çalışmanın ardından tamamladığımız,1920-1936 yılları arasında dönemin Silifke’si ile ilgili bilinmeyen ve yanlış bilinen konuları aydınlatacağını düşündüğümüz Siyasi, İdari, Kültürel ve Ekonomik Alanda Silifke (1920-1936) adlı eserimiz Paradigma Yayınevinden çıkmıştır. Bu kitabın 1924-1933 yılları arasında İçel Vilayetinin merkezi olan Silifke’mizin il olmasının önünü açması dileğiyle emeği geçen herkese teşekkür ederim. Silifke’mize ve ülkemize hayırlı olması dileğiyle” diyerek, kitap hakkında bilgi aktardı.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.